
PSRM insistă pe o lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul R. Moldova. Dodon: Elaborăm un nou proiect de lege
Partidul Socialiștilor din R. Moldova insistă pe o lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul R.Moldova. Asta chiar dacă, în luna ianuarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbii ruse pe teritoriul țării noastre. Liderul PSRM, Igor Dodon, susține că în comisiile parlamentare vor fi organizate audieri publice pentru un nou proiect de lege, care urmează apoi să ajungă în plenul Parlamentului.
・
„Am prezidat ședința grupului de lucru în chestiunea legată de adoptarea Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. La ședință a participat Elena Beleacova, directorul Agenției Relații Interetnice, copreședintele Consiliului Coordonator al Organizațiilor Etnoculturale, precum și deputați ai Parlamentului din partea Partidului Socialiștilor. În legătură cu faptul că anterior, Curtea Constituțională a anunțat că Legea cu privire la funcționarea limbilor, adoptată de către Parlament la 16 decembrie 2020, nu corespunde Legii Supreme, s-a luat decizia de a elabora un nou proiect de lege”, scrie pe pagina sa de Facebook Igor Dodon.
Liderul PSRM afirmă că la ședință s-a decis ca în comisiile parlamentare să fie organizate audieri publice privind noul proiect de lege, înainte ca acesta să fie transmis spre examinare în plenul Parlamentului.
Faptul că PSRM insistă pe un astfel de proiect de lege este explicat de Igor Dodon prin faptul că „ anterior cetățenii țării au organizat zeci de acțiuni de protest pe întreg teritoriul Moldovei, exprimându-și dezacordul față de decizia prin care Curtea Constituțională a declarat neconstituțională această lege”.
AGORA amintește că legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, votată de PSRM, PP Șor și de ex-democrații de la Pentru Moldova, a fost declarată neconstituțională. „Limba de stat a Republicii Moldova este limba română, statul recunoaște dreptul la păstrarea și funcționarea limbii ruse și a altor limbi pe teritoriul țării, iar legea contestată i-ar fi acordat limbii ruse un statut similar ca limbii române”, și-au motivat decizia magistrații CC.
Legea prevedea ca limba rusă, în calitate de limbă interetnică, să fie folosită în comunicarea cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, la cererea cetățeanului. Astfel, actele oficiale, cererile verbale și scrise, dacă ar fi adresate și în limba rusă, instituțiile urmau să fie obligate să răspundă în aceeași limbă, iar, la solicitare, să asigure traducerea actelor.