CSM nu se grăbește să inițieze concursul pentru numirea unui judecător la CC. Se invocă lipsa unui regulament

CSM nu se grăbește să inițieze concursul pentru numirea unui judecător la CC. Se invocă lipsa unui regulament

La aproape o lună de când Curtea Constituțională (CC) a rămas fără un judecător, odată cu trecerea în neființă a magistratului Eduard Ababei, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) încă nu a anunțat un concurs pentru suplinirea funcției. Subiectul, inclus pe agenda ședinței CSM din 2 martie, a fost amânat. Și asta pentru că, invocă membrii CSM, este nevoie de un regulament clar pentru respectivul concurs.

La ședința din 2 martie, președinta interimară a CSM, Luiza Gafton, a menționat că președinta CC, Domnica Manole, s-a adresat, încă la 1 februarie 2021, către CSM, în vederea numirii unui judecător pentru funcția vacantă.

Gafton a precizat că legislația nu prevede clar modalitatea de numire a magistratului. Totuși, există o practică anterioară. Mai exact, la 6 februarie 2018 și la 2 iulie 2019, în circumstanțe similare, s-a demarat concursul pentru numirea unui judecător. Membrii CSM au decis să recurgă la aceeași procedură. S-a constatat însă că nu există un regulament clar care ar preciza regulile concursului.

Publicitate

„Pe lângă faptul că s-a anunțat concurs, trebuie stabiliți termenii cu maximă exactitate. Legea lasă la discreția autorității competente stabilirea procedurii prin care se desemnează judecătorul CC. Concursul trebuie să instituie reguli uniforme pentru toți solicitanții de a participa. Care vor fi regulile de procedură? Cum se va demara concursul? Va fi concursul dosarelor? Sunt adresate întrebări sau nu? Care sunt principiile de care ne conducem în acest concurs? Soluția generală ar fi elaborarea unui regulament. Asta ar fi o lună jumătate minim, timp pe care nu-l avem”, a intervenit membra CSM Carolina Ciugureanu-Mihailuță.

Drept urmare, membrii CSM au amânat examinarea subiectului. Urmează ca aceștia să elaboreze o hotărâre cu regulile de desfășurare a acestui concurs, iar pentru viitor planifică să elaboreze un regulament. Concursul ar urma să fie anunțat la următoarea ședință a CSM.

Cine poate fi magistrat constituțional

Menționăm că legea spune că „judecător al Curţii Constituţionale poate fi persoana care deţine cetăţenia R. Moldova, are domiciliul în ţară, are pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învăţământul juridic superior sau în activitatea ştiinţifică”.

Limita de vîrstă pentru numirea în funcţia de judecător al CC este de 70 de ani. Iar dacă candidatul ocupă și o altă funcție, incompatibilă cu aceea de judecător al CC, acesta trebuie să demisioneze din respectiva funcție.

Menționăm că completul Curții Constituționale a rămas fără un membru. Se întâmplă după ce judecătorul Înaltei Curți Eduard Ababei s-a stins din viață în urma agravării stării de sănătate.

Eduard Ababei a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 30 iulie 2019.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal