Socialiștii insistă pe „lustrația și curățarea autorităților statului”: „Îi chemăm pe acei oameni buni și lucizi să voteze pentru acest proiect”

Socialiștii insistă pe „lustrația și curățarea autorităților statului”: „Îi chemăm pe acei oameni buni și lucizi să voteze pentru acest proiect”

Deputații PSRM își reiterează poziția și insistă pe demiterea mai multor șefi de instituții centrale din Republica Moldova, printre care Autoritatea Națională de Integritate (ANI), Banca Națională a Moldovei (BNM), Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Consiliul Audiovizualului (CA). Aceștia spun că proiectul de lege privind „lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică”, înregistrat la 3 decembrie 2020, urmează a fi examinat miercuri, 3 martie, în cadrul ședinței Comisiei juridice, numiri şi imunităţi.

„Conducătorii mai multor organe de conducere se ocupă mai cu nimic. Aceste derapaje și nedorința de a întreprinde anumite măsuri duc la faptul că în această perioadă au fost majorate prețurile la carburanți. Reitărem poziția noastră față de acest proiect pe care l-am propus în decembrie. Proiectul va fi discutat mâine în cadrul ședinței Comisiei juridice, numiri şi imunităţi”, a declarat președintele comisiei respective, socialistul Vasile Bolea.

Iar deputatul PSRM Vlad Bătrîncea a chemat deputații din Legislativ să susțină acest proiect de lege: „Le propunem colegilor din Parlament să dezbatem pe larg această inițiativă. Îi chemăm pe acei oameni buni și lucizi să voteze pentru acest proiect. În acest sens, vom începe de la zero lucrul în aceste instituții”.

Publicitate

Precizăm că deputații PSRM au înregistrat un proiect de lege „privind lustrația și curățarea statului de influența oligarhică”. Astfel, socialiștii cer demisia șefului ANI, a președintelui și membrilor Consiliului Audiovizualului, a conducerii Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, a Consiliului de Administrație a Comisiei Naționale a Pieței Financiare, a Băncii Naționale, Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, a Agenției Naționale pentru soluționarea Contestațiilor, Consiliului Concurenței, Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Președinta ANI, Rodica Antoci, s-a arătat surprinsă de inițiativa legislativă înregistrată de PSRM și a declarat că este gata să discute public care sunt obiecțiile privind activitatea sa.

La 15 decembrie, deputații Platformei DA și-au exprimat nemulțumirea la adresa deputaților socialiști. Primii afirmă că proiectul de lege privind lustrația, propus de Platforma DA, ar fi fost plagiat de cei din PSRM, care, prin susținerea deputaților din Partidul Șor și din platforma Pentru Moldova, și-ar propune să schimbe șefi „comozi” la agențiile de reglementare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal