Fenomenul de bullying, discutat la Parlament. Ce recomandări au primit autoritățile pentru a stopa răspândirea acestuia

Fenomenul de bullying, discutat la Parlament. Ce recomandări au primit autoritățile pentru a stopa răspândirea acestuia

Fenomenul bullyingului rămâne, în mare parte, neobservat și practic neglijat de administrațiile instituțiilor de învățământ. Este una dintre concluziile la care au ajuns participanții la consultările publice organizate, marți, de Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

„Impactul negativ al violenței împotriva copiilor este profund, lung și afectează nu doar copilul victimă, ci și familiile acestora, comunitățile și țara în ansamblu,” a spus directorul adjunct UNICEF Moldova, Ilija Talev.

Potrivit președintelui Comisiei, socialistul Adrian Lebedinschi, tema bullyingului este în atenția comisiei de profil încă din 2019 când au fost inițiate primele consultări la acest subiect. Chiar și așa, în cadrul evenimentului, s-a constat că fenomenul rămâne în mare parte neobservat și practic neglijat de administrațiile instituțiilor de învățământ.

Participanții au analizat rezultatele studiului realizat în septembrie - decembrie 2020 de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, UNICEF și Centrul Sociopolis, concluzionând că, pentru a preveni fenomenul, este necesară instituirea unui mecanism funcțional prin elaborarea unor proiecte de legi în domeniu. Potrivit cercetării, 86,8% dintre elevii claselor 6-12 au fost afectați de fenomenul bullyingului. Dintre aceștia, 70,8% au fost victime, 41,1% - agresori, iar 75,6% - martori.

Astfel, au fost înaintate următoarele recomandări:

- implementarea politicilor educaționale de prevenire și combatere a violenței față de copii și asigurării unui mediu școlar protectiv;

- promovarea, la nivel comunitar, a schimbării atitudinilor și practicilor părinților, familiilor, membrilor comunității în abordarea fenomenului de bullying;

- asigurarea accesului copiilor la programe de prevenire, consiliere confidențială, reclamații și mecanisme de raportare.

Totodată, în baza recomandărilor studiului, se va desfășura proiectul „Eforturi comune pentru a combate bullyingul în Republica Moldova”, care se va axa pe fortificarea competențelor specialiștilor locali în identificarea, raportarea și intervenția în cazurile de violență și bullying în rândul copiilor.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.