Potrivit procurorilor, Bîrnaz a comis infracțiunea de pronunțare cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii, prin semnarea unei ordonanțe de 400 milioane de dolari în anul 2011, pe când activa în calitate de judecător în cadrul Judecătoriei sec. Râșcani, mun. Chișinău. Cu alte cuvinte, magistratul nu ar fi supus „unei verificări reale” cererea creditorului și a actelor anexate, în rezultat emițând ilegal o ordonanță judecătorească în sumă de 400 milioane de dolari de la pretinși debitori.
În rezultatul analizei probelor, instanța a ajuns însă la concluzia că fapta lui Ghenadie Bîrnaz nu întrunește elementele infracțiunii prevăzute de art. 307 și anume „pronunțarea unei sentințe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii”. Totodată, instanța a subliniat că „potrivit doctrinei juridice, obiectul imaterial al infracțiunii prevăzute de art. 307 alin (1) Cod penal, îl reprezintă hotărârea, sentința, decizia sau încheierea contrară legii”. În rezultat, ordonanța judecătorească „nu poate să constituie obiectul imaterial al infracțiunii”.
Astfel, în baza argumentelor menționate, magistratul Eugeniu Beșelea a dispus achitarea fostului magistrat, pe motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.
Reamintim că, săptămâna trecută, alți doi colegi de-ai fostului magistrat, vizați în dosarul „Laundromat” au fost găsiți vinovați de pronunțarea cu bună-știință a unei încheieri contrare legii, însă au fost eliberați de răspundere penală în legătură cu survenirea termenului de prescripție. Este vorba despre magistrații Igor Vornicescu și Serghei Lebediuc.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.