De ce femeile au venituri mai mici decât bărbații pe tot parcursul vieții? (STUDIU)

De ce femeile au venituri mai mici decât bărbații pe tot parcursul vieții? (STUDIU)

Femeile câștigă mai puțini bani și sunt supuse unui risc mai mare de sărăcie, pentru că sunt dependente economic o perioadă lungă de timp. Acestea sunt câteva din concluziile unui studiu realizat de Expert Grup. Potrivit specialiștilor, pentru a schimba lucrurile, este nevoie de combaterea stereotipurilor privind rolurile sociale ale femeilor și bărbaților. 

Studiul relevă că stereotipurile de gen, potrivit cărora grija de copii este, în special, responsabilitatea mamei, determină, în mare măsură, gradul de participare a femeilor pe piața forței de muncă. Inegalitățile ar fi alimentate și de numărul mare de responsabilități cotidiene pe care le au femeile.

Studiul mai constată o reprezentanță scăzută a femeilor în funcțiile de conducere. Potrivit acestuia, cu cât poziția este mai înaltă, cu atât este mai mic este numărul femeilor care ocupă aceste posturi.

Publicitate

Stereotipuri sociale

Conform studiului, veniturile femeilor din salarii sunt cu mult mai scăzute decât cele ale bărbaților la vârstele ce coincid cu perioada de reproducere și cea de creștere a copiilor.

Femeile au o rată de ocupare mai mică decât bărbații, iar prezența copiilor mici duce la scăderea semnificativă a acestui indicator. În mediul urban, rata de ocupare a bărbaților cu cel puțin un copil este de 76,2%, pe când cea a femeilor − de 41%. În mediul rural, rata de ocupare a bărbaților este de 62,5%, iar cea a femeilor − 39,4%.

Totodată, 57,3% din persoanele fără un loc de muncă erau femei în 2019. Insuficiența serviciilor de educație ante-preșcolară și preșcolară, precum și oportunitățile reduse de angajare, în special în mediul rural, le fac pe unele femei să aleagă statutul de casnică.

Discriminare salarială

Studiul relevă că, în anul 2019, femeile au primit salarii cu 14,1% mai mici decât bărbații. Cele mai mari diferențe sunt în domeniul activităților financiare și de asigurări (42,9%), informațiilor și comunicațiilor (35,7%), industrie (20,9%), sănătate și asistență socială (cu 19,6%).

Femeile predomină în activități economice cu nivel de salarizare scăzut, cum ar fi sănătate și asistență socială, învățământ, activități de cazare și alimentație publică, servicii.

Totodată, cercetările relevă faptul că programul de muncă incomplet este specific pentru forța de muncă feminină. Astfel, 39% din femei au avut salarii mai mici, din cauza orelor reduse de muncă.

45% din totalul femeilor cu program de lucru parțial nu au putut să-și găsească un post de muncă pe timp complet. De asemenea, 23% au fost transferate la un program parțial din inițiativa administrației, iar 10 la sută din cauza responsabilităților familiale.

Recomandări de politici

Experții au prezentat mai multe propuneri pentru reducerea discrepanțelor economice dintre bărbați și femei. Unul din elementele esențiale este combaterea stereotipurilor privind rolurile sociale, în special în domeniul educației și al orientării profesionale.

O altă recomandare este încurajarea împărțirii responsabilităților casnice și de îngrijire a copiilor între bărbați și femei, precum și facilitarea procesului de reintegrare a femeilor pe piața forței de muncă, după concediul de îngrijire a copilului.

Experții consideră importantă și extinderea serviciilor ante-preșcolare și preșcolare de calitate, care să răspundă nevoilor părinților pe toată durata programului.

Totodată, ar trebui eliminate diferențele de remunerare dintre femei și bărbați, introducerea cotelor de gen și lichidarea barierelor normative pentru femeile care doresc să se angajeze conform specialităților considerate bărbătești.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal