*Acest material este sponsorizat

Sergiu Bivol, avocat: „Loialitatea este importantă pentru un conducător, care transmite această încredere colegilor, partenerilor, dar și clienților Casei de avocatură”. INTERVIU

Sergiu Bivol, avocat: „Loialitatea este importantă pentru un conducător, care transmite această încredere colegilor, partenerilor, dar și clienților Casei de avocatură”. INTERVIU
Vernon-David

Domeniul avocaturii a fost mereu unul foarte complex și depinde de mulți factori, însă tendința spre calitate a mișcat mereu orice sferă de activitate. Detaliile din culisele acestui domeniu am încercat să le aflăm de la un avocat cu experiență, omul și profesionistul Sergiu Bivol, partener în cadrul Casei de avocatură Vernon-David. Aflăm de la el de ce calități are nevoie un avocat ca să persevereze în profesie, ce provocări zilnice are și de ce o echipă de avocați este direct dependentă de evoluția pieței și a țării în care activează.

Sergiu, vă mulțumesc pentru deschiderea de a discuta. Apreciez mult oamenii din domeniul dreptului – este o fuziune de multe abilității și domenii conexe. Recunosc, am avut și eu un gând în adolescență că aș putea lua calea juridicii. Pe dvs ce v-a făcut să alegeți dreptul?

Îmi plăceau deopotrivă și materiile reale (matematica sau fizica), dar și cele din domeniul umanistic (istoria, limba română, limbile străine). Am ales însă liceul cu profil umanistic și știam deja că voi lua fie calea dreptului, fie a relațiilor internaționale, fiind foarte populare în acea perioadă. După absolvire am luat admiterea la Facultatea de Drept și, ca să nu-mi pară lucrurile prea ușoare, am ales filiera francofonă, deși studiasem limba franceză doar în anii de liceu. Primul an a fost destul de complicat, studiam de rând cu toți colegii până la masă, apoi continuam după amiază cu aceleași obiecte, doar că studiate în franceză. M-am descurcat foarte bine până la final, iar asta s-a văzut chiar din primul an – la finele căruia am fost selectat să merg la un stagiu de practică în Franța.

Din anul doi am trecut la filiera anglofonă, având și scopul de a aplica ulterior la un master. Anul II mi-a adus și participarea la un concurs internațional dedicat Arbitrajului Comercial Internațional, cu peste 200 de echipe participante din circa 120 de țări ale lumii. Aplicarea noastră cu cerere, probatoriu, replici, apărare și tot ce conține un proces de judecată a fost una bine documentată și am fost printre cei patru studenți din RM care au ajuns la concurs la Viena. Am luat și un loc bun, un succes remarcabil pentru noi - o mână de studenți de anul II. La competiție l-am întâlnit pe George Teodorescu, avocat american, cu origini românești, care era arbitru atunci și care, ulterior, a fost colegul meu la Vernon-David.

Sergiu Bivol, Vernon-David

Practic studenția v-a pus bazele și carierei, a evoluției profesionale, dar și a viitorilor colegi?

Da, aveți dreptate, absolut în toate sensurile. La acea competiție am participat și în anul III - concursurile probabil m-au marcat mult, văzusem partea practică la nivel internațional, iar asta m-a atras foarte mult către acest domeniu. La absolvirea celor patru ani de drept eram deja determinat să iau calea avocaturii. Astfel, în 2006 mi-am luat licența de avocat și începusem ca junior într-un birou de avocați de la Chișinău. Acolo am avut tot soiul de cazuri în gestiune - eram „sanitarul” biroului timp de doi ani (și dreptul muncii, și contencios-administrativ, și de afaceri și de tot genul).

Atunci a reapărut George în calea mea și mi-a amintit de una dintre întâlnirile de la Viena, unde ne-am cunoscut cu niște avocați americani și români. George m-a rugat să mă văd cu acești avocați la Chișinău și să le dau câteva sfaturi despre piața locală de avocatura. Era vorba despre Charles Vernon și Diana Neagu, partenerii biroului de la București, care ulterior mi-au propus să colaborez cu ei pentru înființarea unui birou Vernon-David la Chișinău.

Vernon-David

Deci ați fost primul angajat al biroului Vernon-David de la Chișinău?

Da, se întâmpla în 2008 – după un stagiu în România. Pentru mine să „fur meserie” de la o echipă de peste 20 de oameni era ceva astronomic. Mai mult poate, am fost persoana care a înregistrat filiala companiei de avocatură Vernon-David în Republica Moldova, în februarie 2009. Ca mai apoi, George Teodorescu să vină și să conducă biroul de la Chișinău, iar eu să lucrez cu el. Era efectiv ceva la care nici nu puteam să visez. George fiind specializat mai mult pe arbitraj internațional, de partea legală locală eram eu responsabil. În august 2009 l-am adus, spre final de an, și pe Roman Ivanov alături de noi, el fiind colegul meu de facultate – deci într-adevăr studenția a pus bazele pe multe aspecte. La moment suntem 12 oameni în echipă și ne putem mândri cu clienți mulțumiți și cazuri răsunătoare pe care le-am asistat sau soluționat de-a lungul timpului. Din 2018 am preluat conducerea biroului.

Vernon-David

Cum se vede dintr-o parte această evoluție profesională și cum o apreciați acum?

Probabil am avut marele noroc să încep de la ceva mai mult decât junior în Vernon-David, cu deja trei ani în spate, dar cu cele mai temeinice cunoștințe în domeniul dreptului de la noi, deoarece George venea cu experiența internațională și școala americană, iar eu, precum ziceam, cu tot ce știam din domeniul legal local.

A fost destul de complicat. Am avut și norocul și nenorocul să ne dezvoltăm local mai mult de sine stătător, chiar dacă aveam în spate o firmă mare internațională și mai apelam din când în când după ajutor și după sfaturi... Ne-am suflecat mânecile și ne-am pus pe treabă singuri, uneori călcând pe greble - dar am fost nevoiți să învățăm din greșelile proprii. Aceste lecții însă au fost cele mai apreciate și ne-au călit foarte mult din toate punctele de vedere. Acum, noi îi ghidăm foarte mult pe juniorii din echipă, deși poate undeva noi nu am avut acest lux.

Nu trebuie neglijat, însă, nici aportul colegilor din România. Charles Vernon, Dana David, Diana Neagu, Maria Nica, Corina Tiganas, care au fost și ne sunt mereu aproape, în procesul de dezvoltare profesională a biroului din Chișinău, inclusiv pe dimensiunea expertizei internaționale și a conceptelor moderne de drept. Anume ei au fost cei care ne-au apreciat capacitățile și abilitățile forte ale fiecăruia și ne-au poziționat în funcțiile strategice din birou. Exact ca un aranjament corect pe tabla de șah. Acum, când privesc în urmă, îmi place ceea ce văd. Dacă ar fi să compar atunci și acum, ar fi practic ca două foi - una albă și alta frumos colorată, iar aici efortul și dedicația personală și-au spus cuvântul. Această dedicație mi-a adus poziția de partener dar și conducător al biroului din Chișinău, mi-a adus reușite multe, deși am fost nevoit să sacrific din timpul meu personal, timp care-l puteam petrece alături de familie.

Vernon-David

Ce calități v-au ajutat sau ce ați educat în această perioadă, la dvs?

Răbdarea – probabil anume această calitate am educat-o mult în acești ani, eu fiind o persoană mai impulsivă. Cred că o educ continuu. Este importantă pentru un conducător, un partener, dar și uman vorbind. Indiferent de profesie sau poziția pe care o ocupi în companie, e nevoie să facem apel la răbdare, empatie, toleranță.

Printre alte calități umane, educate sau transmise de părinți, ar fi loialitatea, dedicația și responsabilitatea. Dedicația pentru ceea ce faci, pentru activitatea îmbrățișată este crucială. Tot ce faci, trebuie să faci din inimă. Loialitatea este importantă și mă strădui să o aplic în raport cu oamenii pe care îi respect și care au încredere în mine. Este importantă pentru un conducător, care transmite această încredere colegilor, dar și partenerilor. Orice parteneriat trebuie să fie bazat pe încredere. Responsabilitatea aș atribui-o și la personal și la profesional – aceasta „joacă” bine și în fața partenerilor, dar și în fața clientului. Clientul are nevoie de siguranța cuvântului dat, a termenului stabilit, a promisiunii pentru orice pas sau tranzacție – toate trebuie să le faci cu responsabilitate. Printre alte calități și aptitudini profesionale pe care le-am dezvoltat ar fi capacitatea de a comunica, de a negocia, pregătirea și expertiza practică - indispensabile unui avocat.

Poziția Vernon-David în topul clasamentelor internaționale printre firmele de avocatura locale (Leagal 500, IFLR 1000, Chambers etc.) vorbește despre profesionalism, dar și despre faptul că de la noi clienții pleacă mulțumiți. În timp ne-am specializat fiecare pe ceea ce poate și îi place cel mai mult să facă. Eu sunt specializat în drept comercial și corporativ, fuziuni și achiziții, dar și pe litigii și drept imobiliar, și respectiv conduc aceste departamente. Roman Ivanov este specializat pe drept bancar și financiar. Ion Căpățînă este specializat în litigii și arbitraj comercial internațional. Eduard Gurin este expertul nostru pe dreptul muncii. Ceilalți colegi, precum Nadejda Ciubotaru, Mihai Silta, Adelina Braga, Mariana Sturza, Sergiu Beșliu și Alina Lisnic sunt membrii echipei Vernon-David Chișinău fără de care multe dintre realizări și succese nu fi fost posibile.

Sergiu Bivol, Vernon-David

Ce planuri a creionat Vernon-David pentru 2021 și cum se înscriu acestea cu planurile personale de creștere profesională?

Mă văd mai departe muncind și dezvoltând Vernon-David cu același tempou de până acum, poate chiar și mai bine. Având în vedere ca mai și predau dreptul internațional privat și arbitraj comercial internațional (fiind lector universitar) am finalizat școala doctorală încă acum 10 ani, dar încă mai am o restanță în ce privește teza de doctor. Mi-am propus ca acest an să fie cu spor pentru finalizarea tezei și susținerea ei în fața comisiei. Mă voi mobiliza și la acest capitol, dar din păcate, fiind foarte ocupat în cadrul Casei de avocatură, nu mi-a mai ajuns timp s-o duc până la capăt. Dacă stau să analizez, la câte rapoarte și memorandumuri am făcut în acești ani la Vernon-David - susțineam deja vreo 10 teze, dacă nu mai bine (zâmbește).

În cadrul Casei de avocatură am parcurs drumul de la asociat și până la partener și șef al biroului din Chișinău al Vernon-David. Deja mai departe, provocarea este să creștem, să ne dezvoltăm capacitățile și expertiza, chiar și pentru cele mai calitative servicii pe care le avem. Arii de dezvoltare și acoperire avem mai multe - dar și piața dictează cumva acest lucru – deci provocarea este să fim mai buni cu orice zi.

Sergiu Bivol, Vernon-David

 

P.

Vezi și aceste știri
 Casa de avocatură Vernon | David anunță promovarea a doi parteneri noi în Republica Moldova

Casa de avocatură Vernon | David anunță promovarea a doi parteneri noi în Republica Moldova

Conceptul „Consultanță 360°”, lansat pentru prima dată în Republica Moldova, la inițiativa Cromwell Evan Global și Vernon | David

Conceptul „Consultanță 360°”, lansat pentru prima dată în Republica Moldova, la inițiativa Cromwell Evan Global și Vernon | David

Deputată PAS: „Socialiștii au pus ochii pe Oficiul Avocatului Poporului”

Deputată PAS: „Socialiștii au pus ochii pe Oficiul Avocatului Poporului”

Alexei Navalnîi a fost mutat din închisoarea din Moscova. Avocat: A fost trimis într-un lagăr de prizonieri

Alexei Navalnîi a fost mutat din închisoarea din Moscova. Avocat: A fost trimis într-un lagăr de prizonieri

Maia Bănărescu ar putea îndeplini funcțiile Ombudsmanului, până la numirea unui noi Avocat al Poporului

Maia Bănărescu ar putea îndeplini funcțiile Ombudsmanului, până la numirea unui noi Avocat al Poporului

Copiii ai căror părinți sunt bolnavi de tuberculoză, în vizorul Avocatului Poporului. Bănărescu: „Ei sunt copii uitați”

Copiii ai căror părinți sunt bolnavi de tuberculoză, în vizorul Avocatului Poporului. Bănărescu: „Ei sunt copii uitați”

Advertoriale
Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Automation Testing (VIDEO)

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Automation Testing (VIDEO)

OTP Bank face tranziția către o generație nouă de bancomate

OTP Bank face tranziția către o generație nouă de bancomate

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Respect sporit pentru propria persoană sau eroare mecanică? Gafa pe care a comis-o prim-ministra la un eveniment public (FOCUS)
 • 2
  Rusia respinge solicitarea Republicii Moldova de retragere a trupelor ruse din Transnistria: „Afirmații departe de realitatea istorică”
 • 3
  Partidul Șor a scos oamenii la protest. UPDATE: Consiliu raional Orhei a acordat vot de neîncredere Guvernului
 • 4
  Oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliul șefei ANI. Reacția instituției (UPDATE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.