Al doilea lot de vaccinuri anti-coronavirus ajunge, pe 4 martie, la Chișinău

Al doilea lot de vaccinuri anti-coronavirus ajunge, pe 4 martie, la Chișinău

Al doilea lot de vaccinuri anti-coronavirus va ajunge joi, 4 martie, la Chișinău. Asta a anunțat șefa interimară de la Sănătate, Tatiana Zatîc, în cadrul ședinței Guvernului de miercuri. Este vorba de serul AstraZeneca.

„Este în așteptare următorul lot de vaccin pentru ziua de mâine (n.r. – 4 martie), în cantitate de 14.400 de doze”, a spus Tatiana Zatîc.

„Rog lotul să-l repartizați la toate instituțiile medicale și să continuăm vaccinarea personalului medical din prima linie. Trebuie să acordăm atenție maximă medicilor din prima linie, care luptă cu această pandemie. Mulțumim încă odată pentru eroismul de care dau dovadă. Vreau să le mulțumesc și partenerilor internaționali. În primul rând, îi mulțumesc Guvernului României, care ne-a asigurat cu primul lot de vaccinuri AstraZeneca”, a declarat premierul interimar Aureliu Ciocoi.

Publicitate

Oficialul a mai menționat că, miercuri, la Guvern, a avut loc o ședință la care s-a examinat posibilitatea alocării surselor suplimentare pentru demararea procesului de achiziționare a vaccinurilor pe piața internațională.

„Odată cu înregistrarea de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a vaccinurilor omologate pentru Republica Moldova, putem demara procedura de achiziții, care este anevoioasă, dar trebuie să respectăm cadrul juridic. Suntem în negocieri permanente cu producătorii care ne pot pune la dispoziție loturi adiționale de vaccinuri, așa încât într-un timp cât mai scurt să putem vaccina un număr cât mai mare de populație”, a spus prim-ministrul interimar.

Menționăm că cele 14.400 de doze AstraZeneca, preparat dezvoltat în Marea Britanie, însă, în acest caz, produs în Coreea de Sud, reprezintă primul lot de vaccinuri anti-COVID-19 oferit prin intermediul platformei COVAX. Vaccinurile urmau să ajungă încă la finele lunii ianuarie, după cum spuneau inițial autoritățile.

Prin intermediul COVAX, Republica Moldova urmează să recepționeze gratuit doze pentru vaccinarea a 20% din populație, iar pentru imunizarea altor 30% din cetățeni, autoritățile ar urma să cumpere preparate la preț preferențial. Scopul anunțat este vaccinarea a 70% din populația țării.

Menționăm că primele doze de vaccin, produse de AstraZeneca, au ajuns la Chișinău pe 27 februarie 2021, făcând parte din donația oferită de Guvernul României. Astfel, vaccinarea anti-coronavirus a început pe 2 martie în Republica Moldova, cu imunizarea angajaților medicali din secțiile de terapie intensivă și cu profil COVID-19.

Președinta țării, Maia Sandu, a spus că producătorul Pfizer este dispus să dea undă verde livrărilor în Republica Moldova, primele doze urmând să ajungă la Chișinău în a doua jumătate a lunii martie.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal