ANRE califică acuzațiile insinuate de deputații socialiști drept presiuni politice

ANRE califică acuzațiile insinuate de deputații socialiști drept presiuni politice

Actualii membri ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au fost desemnați de către Parlament în baza unor concursuri publice și transparente, cu participarea în calitate de observatori ai oficialilor din partea Secretariatului Comunității Energetice, Delegației UE în Republica Moldova și a altor reprezentanți ai mediului academic și societății civile. Este precizarea cu care a venit instituția, după ce deputații PSRM au insistat pe demiterea mai multor șefi de instituții centrale din Republica Moldova, printre care și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), pe motiv că aceștia ar fi fost aleși în funcție netransparent.

„ANRE monitorizează procesul examinării în Parlamentul Republicii Moldova a proiectului Legii lustrației, discutat în ședința Comisiei juridice, numiri și imunități. Evaluările anuale ale Secretariatului Comunicații Energetice pentru anii 2019 și 2020, reflectate în rapoartele corespunzătoare, apreciază activitatea ANRE drept una profesionistă și cu un înalt grad de expertiză”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Potrivit ANRE, declarațiile și învinuirile speculate în public sunt presiuni politice și forme de ingerință directă în activitatea sa, care amenință independența instituțională și periclitează funcționarea acesteia.

Publicitate

„În situația creată, ANRE îndeamnă toate forțele politice și formatorii de opinie să se abțină de la acțiuni sau declarații manipulatorii nefondate, care contravin legislației comunitare și cadrului legal național”, au mai adăugat reprezentanții ANRE.

Precizăm că, deputații PSRM au înregistrat un proiect de lege „privind lustrația și curățarea statului de influența oligarhică”. Astfel, socialiștii cer demisia șefului ANI, a președintelui și membrilor Consiliului Audiovizualului, a conducerii Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, a Consiliului de Administrație a Comisiei Naționale a Pieței Financiare, a Băncii Naționale, Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, a Agenției Naționale pentru soluționarea Contestațiilor, Consiliului Concurenței, Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Președinta ANI, Rodica Antoci, s-a arătat surprinsă de inițiativa legislativă înregistrată de PSRM și a declarat că este gata să discute public care sunt obiecțiile privind activitatea sa.

La 15 decembrie, deputații Platformei DA și-au exprimat nemulțumirea la adresa deputaților socialiști. Primii afirmă că proiectul de lege privind lustrația, propus de Platforma DA, ar fi fost plagiat de cei din PSRM, care, prin susținerea deputaților din Partidul Șor și din platforma Pentru Moldova, și-ar propune să schimbe șefi „comozi” la agențiile de reglementare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal