Scurt pe doi despre vaccin: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V sau Johnson&Johnson? Cele mai importante caracteristici (GRAFIC)

Scurt pe doi despre vaccin: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V sau Johnson&Johnson? Cele mai importante caracteristici (GRAFIC)

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V sau Johnson&Johnson. Sunt denumiri care răsună din ce în ce mai des în spațiul public. Momentan, acestea sunt antidoturile coronavirusului care au început să fie folosite în întreaga lume. Create într-o perioadă relativ scurtă, vaccinurile diferă unul de altul atât prin compoziție, cât și prin intervalul de administrare. AGORA a analizat cele mai esențiale deosebiri dintre seruri. Despre ce este vorba, vezi mai jos. 

Prima soluție aprobată de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a fost BioNTech Pfizer. Ulterior, EMA a dat undă verde serului Moderna, dar și celui produs de AstraZeneca.

Vaccinul rusesc Sputnik V, însă nu a primit o abrobare de la EMA. Totuși, instituția a dispus, la 4 martie, examinarea compoziției acestuia. Chiar și așa, serul a fost acceptat pentru administrare în 38 de state, printre care și Republica Moldova.

Publicitate
...

...

...

...

...

Fiecare dintre cele cinci seruri au un interval diferit de administrare. Iar, pe lângă asta, Johnson&Johnson este singurul vaccin care se injecteză într-o singură doză.

Când începe, nemijlocit, procesul de protecție de COVID-19?

AstraZeneca - Aproximativ 15 zile după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

Johnson&Johnson - Potrivit producătorului, efectul vaccinului începe să apară la 28 de zile după vaccinare.

Sputnik V - Un studiu a arătat că imunitatea necesară pentru prevenirea bolii a apărut în decurs de 18 zile de la prima doză.

Moderna - Circa 14 zile după injectarea dozei doi de ser.

BioNTech Pfizer - După șapte zile de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

SUNT sau NU eficiente în cazul noilor tulpini de coronavirus?

AstraZeneca - În cazul mutației apărute, pentru prima dată, în Africa de Sud, serul a funcționat „mai puțin bine”. Totuși, acesta ar putea fi eficient pentru tratarea tulpinei identificate în Marea Britanie. Cât despre mutația descoperită în Brazilia, nu se cunoaște dacă ar avea vreun efect benefic.

Johnson&Johnson - Când este vorba de mutația sud-africană, eficiența vaccinului scade la 57%. Mutația braziliană creează, de asemenea, o scădere a puterii, cu un rezultat de 66% observat în studiile efectuate în America Latină.

Sputnik V - Există o ipoteză conform căreia o doză combinată în două etape a vaccinului Sputnik și a vaccinului AstraZeneca ar putea ajuta în lupta împotriva mutațiilor coronavirusului, cel puțin asta a declarat Kiril Dmitriev, directorul fondului de investiții directe din Rusia, pentru skynews.com.

Moderna - Ar putea fi eficient în cazul tulpinilor apărute în Marea Britanie, însă ar putea să nu funcționeze pentru tulpina descoperită în Africa de Sud. În cazul altor variații ale coronavirusului nu a fost testat.

BioNTech Pfizer - Nu ar fi eficient pentru tulpina din Africa de Sud, iar în cazul altor mutații nu a fost testat.

Femeile însărcinate se pot vaccina?

În cazul tuturor substanțelor menționate mai sus este recomandată consultarea medicului, în cazul în care persoana care urmează să se vaccineze este însărcinată.

AGORA amintește că Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale de la Chișinău a autorizat, la 26 februarie, condiționat vaccinurile anti-coronavirus Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca, incluse în lista de utilizare în urgențe a Organizației Mondială a Sănătății, dar și preparatul rusesc Sputnik V.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal