Angajații Căii Ferate din R. Moldova și reprezentanții Federației Sindicale a Feroviarilor (FSFRM) s-au adunat la un protest în fața Parlamentului. Oamenii sunt nemulțumiți de datoriile acumulate de întreprindere pentru salarizarea angajaților și cer să se întreprindă măsuri.
UPDATE 10:55 „Noi o să o analizăm, subiectul dat este discutat în cadrul Președinției de ceva timp. Regretăm că instituțiile statului nu și-au făcut treaba. La următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate vom chema și conducerea CFM, și toate părțile implicate. Cu mai multe detalii vom veni după ședință”, a declarat secretarul general al Președinției, Andrei Spînu.
UPDATE 10:50 „Salariul!”, a scandat mulțimea în fața Președinției. Oamenii au lăsat o scrisoare prin care cer achitarea reținerilor de patru luni.
„În cel mai scurt timp cerem demiterea directorului interimar al CFM, Adrian Onceanu, și majorarea salariilor angajaților CFM. Decizia finală va fi luată marți, după ședința Parlamentului”, a menționat președintele Federației Sindicale a Feroviarilor din Republica Moldova, Ion Zaporojan.
UPDATE 10:30 Protestatarii au discutat cu deputații Radu Marian, Alexandru Suslari și Oleg Lipskii și se îndreaptă spre sediul Președenției.
„Bani nu sunt. Urmează să dsicute marți cu directorul interimar al CFM, Adrian Onceanu. Ne-au promis că vor iniția planuri strategice. Vom vedea ce se va rezolva după aceste întălniri”, a declarat unul dintre protestatari, în urma discuțiilor.
UPDATE 09:52 Un grup de manifestanți au plecat în incinta clădirii Parlamentului pentru a discuta revendicările angajaților CFM.
UPDATE 09:40 La fața locului a venit și vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari.
„Conducerea țării trebuie să-și ia responsabilitatea de a rezolva problema. E nevoie de realizat un audit. Avem nevoie de un plan anti-criză și trebuie de schimbat întreaga conducere. Eu vă promit, împreună cu comisia Parlamentului vom iniția niște discuții”, a declarat Suslari.
UPDATE 09:15 Și angajații CFM de la Bălți au ieșit la miting, indignați de reținerile salariale. Protestatarii au citit textul unei scrisori expediate către autorități, în care vorbesc despre situația actuală prin care trec și nemulțumirile angajaților.
„Această scrisoare a fost expediată către președinte, prim-ministru, deputați, procuratură, către toate instanțele posibile. Noi rezultatul nu l-am obținut. Vrem să aflăm ce se va întâmpla cu Calea Ferată și cum vor fi achitate întârzierile”, a menționat unul dintre protestatari.
Știrea inițială: La începutul manifestației din fața Parlamentului, organizatorii au solicitat ca participanții să respecte restricțiile pandemice, distanța socială și portul măștii.
„Suntem fără un ban de trei luni. Parcă ceva am convenit, dar lucrurile au devenit mai grave. Sunt persoane cu 10 luni fără salariu. Este un protest pașnic azi, dar avem susținere în toată țara. Este o întreprindere de stat fără de care țara nu se poate descurca. Niciun demnitar de stat nu întreprinde acțiuni în privința feroviarilor. Bătaie de joc timp de șase ani în privința noastră. Avem probleme financiare, cum să achităm servicii comunale? Ce mâncăm? Se schimbă conducerea, trec alegeri, dar fără schimbări”, a spus unul dintre reprezentanții feroviarilor.
Protestatarii spun că au cerințe exacte și cer soluții imediate.
Menționăm că Federația Sindicală a Feroviarilor din R. Moldova a anunțat un protest în fața clădirii Parlamentului și a Președinției, „în legătură cu situația inadmisibilă creată la CFM”. Manifestația se va desfășura între ora 08:00 și 14:00. În conformitate cu restricțiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus, la acțiune vor participa până la 50 de persoane, au anunțat organizatorii.
Reprezentanții FSFRM susțin că scopul manifestației constă în apărarea drepturilor și intereselor de muncă, profesionale, economice și sociale ale salariaților de la CFM.
Amintim că, la finele anului 2020, datoria creditoare a Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei” constituia 459,4 milioane de lei, iar restanțele salariale - 69 de milioane de lei. Actuala conducere de la CFM a dat vina pe proasta administrare a întreprinderii pe parcursul ultimilor ani, susținând că toate datoriile au fost moștenite. De partea cealaltă, fostul șef de la Calea Ferată, Iurie Topală, a respins acuzațiile, spunând că actuala echipă managerială este incompetentă.
Pe 25 februarie 2021, deputatul Partidului Platforma DA Alexandru Slusari a anunțat că datoriile CFM au urcat la 660 de milioane de lei, cu restanțe salariale de 91 de milioane de lei.
Vezi și aceste știri

Un fost șef de la CFM cere să fie audiat în Parlament și la Președinție: „Oamenii sunt disperaţi şi profund dezamăgiţi”

Slusari, indignat de faptul că socialiștii au organizat o conferință de presă despre problemele de la CFM: „Nu au avut dreptul”
