Directorul Agenției Moldsilva riscă să rămână fără funcție. ANI a constatat trei situații de conflict de interese

Directorul Agenției Moldsilva riscă să rămână fără funcție. ANI a constatat trei situații de conflict de interese

Directorul Agenției Moldsilva, Dumitru Cojocaru, poate rămâne fără mandat de șef al instituției și fără dreptul de a mai ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani. Asta după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare a încălcării regimului juridic al conflictelor de interese în privința sa. ANI susține că ar fi trei situații de conflict de interese în care a fost vizată inclusiv directorul Moldsilva.

Potrivit ANI, în februarie 2020, directorul Moldsilva s-a autodesemnat în calitate de președinte al Consiliilor de administrare în trei întreprinderi de stat din domeniul silviculturii, cu sediul la Edineț, Orhei și Strășeni. Ulterior, a semnat un ordin prin care a dispus acordarea unor indemnizații lunare în mărime de 3.000 de lei fiecărui membru al acestor Consilii, inclusiv propriei persoane.

În toată această perioada, directorul Moldsilva a încasat circa 66 de mii de lei, iar ulterior a emis un ultim document prin care acesta a hotărât să își anuleze calitatea de președinte în cele trei consilii de administrare, doar că a revocat acest act cu efect pentru trecut, din data de 6 februarie 2020.

Publicitate

Conform legislației speciale a ANI, directorul Moldsilva trebuia să informeze organul ierarhic superior și să aștepte o soluție cu privire la conflictele de interese reale în care se afla.

De partea cealaltă, Dumitru Cojocaru consideră că acțiunile sale „au fost elaborate în strictă conformitate cu cadrul legal în vigoare, în afara unui interes personal”. „Desemnarea mea în calitate de președinte la întreprinderile citate s-a poziționat mai mult pe faptul redresării situațiilor financiare critice și a datoriilor impunătoare la plata salariilor lucrătorilor silvici care aveau restanțe de aproximativ trei luni, iar, odată cu depășirea acestor crize, calitatea de președinte a fost revocată”, explică acesta.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, directorul Moldsilva, Dumitru Cojocaru, riscă să rămână fără mandatul de șef al agenției și fără dreptul de a mai ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani. Totodată, inspectorul de integritate va include numele acestuia în Registrul interdicțiilor.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal