Nagacevschi, revoltat că a fost chemat la o ședință de la Președinție. Spînu: „Nu am încercat să vă rănim orgoliul”

Nagacevschi, revoltat că a fost chemat la o ședință de la Președinție. Spînu: „Nu am încercat să vă rănim orgoliul”


Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, s-a arătat revoltat de faptul că Președinția a convocat reprezentanții Guvernului într-o ședință de lucru privind simplificarea și dezvoltarea mecanismului de acordare a creditelor pentru producătorii agricoli. „Guvernul nu este o anexă a Președinției”, a spus Nagacevschi. „Nu am încercat să vă rănim orgoliul”, a ripostat secretarul general al Președinției, Andrei Spînu.

„Vă veți comporta obraznic cu Guvernul, ne vom comporta și noi de aceeași manieră”

„Îi recomand domnului Spînu să nu mai convoace reprezentanți ai Guvernului în ședințe pe subiecte ce țin de competența Guvernului, dar să solicite doamnei președinte să facă demersuri către prim-ministrul interimar să fie convocate ședințe la Guvern. Guvernul nu este o anexă a Președinției. Reiterez, suntem republică parlamentară. Mai mult, Guvernul este în demisie și nu poartă responsabilitate constituțională și politică”, a scris Fadei Nagacevschi într-o postare pe Facebook.

„Domnul Spînu se pare că e responsabil de cumpărat săpun, covoare, flori... Asta să facă. Sper că nu îi este interesant să colecteze info despre viața personală a miniștrilor. Ar fi josnic... Ori colaborăm conform Constituției ori nu. Vă veți comporta obraznic cu Guvernul, ne vom comporta și noi de aceeași manieră”, a adăugat șeful interimar de la Justiție.

„Nu am încercat să vă rănim orgoliul”

Replica Președinției nu a întârziat să apară. „În condițiile în care Guvernul în demisie „nu poartă responsabilitate constituțională și politică” pentru starea țării, Președinția a inițiat mai multe procese care ar putea motiva Guvernul în exercițiu să se implice în gestionarea problemelor țării. Una din astfel de probleme este criza în care s-au pomenit agricultorii la începutul noului an agricol. Președinția a găzduit negocieri între reprezentanții băncilor și ai agricultorilor pentru a identifica soluții. Una dintre ele ar fi crearea unui fond de garantare a creditelor care ar permite agricultorilor să obțină surse financiare la procent mai mic și printr-o procedură mai simplă de la bănci”, a scris Andrei Spînu, la fel, pe Facebook.

„În nici un caz nu am încercat, prin această invitație, să vă rănim orgoliul sau să atentăm la statutul dvs. foarte înalt, doar încercăm să ajutăm cum putem oamenii acestei țări. Prezența dvs. nu este obligatorie, puteți rămâne în continuare activ pe Facebook”, a adăugat secretarul general al Președinției.

„Am timp doar de Facebook, spre deosebire de unii, care au timp și de Tik Tok, Instagram”

În urma acestui comentariu, șeful de la Justiție a venit cu o nouă postare:

„Sunt sincer bucuros că încercați să ajutați, că începeți a acționa ca parte a guvernării, că pas cu pas vă asumați răspunderea pentru situația din țară, numai că ar fi bine să se facă totul conform Constituției și cu respect instituțional. [...] Nu vreau să vă întreb nici despre faptul ce vreți să obțineți dintr-o discuție/ședință cu privire la ceva ce necesită angajamente politice anume de la un Guvern cu competențe depline și nu de la niște reprezentanți ai unui Guvern fără competențe și nici ce suport politic pentru acțiunile dvs vă poate oferi un Guvern în demisie. Înțeleg, dacă ar fi participat cel puțin președintele care are dreptul să facă angajamente politice, desigur mai limitat decât Guvernul, or, suntem republică parlamentară, dar poate”.

„Sau e vorba de PR?”, a întrebat Nagacevschi. 

„Eu îmi pot permite să stau în Facebook. De Tik Tok, Instagram ș.a., nu am timp. Nu am nicio afacere și mă ocup doar de activitatea Ministerului Justiției. Acum am mai mult timp grație competențelor limitate, dar și refuzului Președinției de a promulga Strategia și Planul de acțiuni pe justiție. De altfel, știți bine cum e cu afacerile când ești persoană publică. Fie te strigă ,,hoț”, fie ,,corupt”, fie ,,offshore”... Dar, oricum, sper să observați că am timp doar de Facebook, spre deosebire de unii ce au timp și de Tik tok, Instagram”, a mai scris ministrul interimar al Justiției.

Menționăm că secretarul general al Președinției, Andrei Spînu, a transmis o scrisoare către Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Asociația Băncilor din Moldova, Federația Națională a Fermierilor și Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii, în care a informat că, pe 4 martie, în regim online, Aparatul Președintelui va convoca ședința de lucru privind simplificarea și dezvoltarea mecanismului de acordare a creditelor pentru producătorii agricoli, inclusiv prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Întrunirea urma să fie prezidată de Andrei Spînu.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Nagacevschi critică decizia Maiei Sandu de respingere a unui proiect de lege: „Această acțiune iresponsabilă va afecta imaginea RM”

Nagacevschi critică decizia Maiei Sandu de respingere a unui proiect de lege: „Această acțiune iresponsabilă va afecta imaginea RM”

Nagacevschi, după ce a fost exclus din componența CSS: Mă bucură că sunt incomod

Nagacevschi, după ce a fost exclus din componența CSS: Mă bucură că sunt incomod

Andrei Spînu, după investigația RISE: „Am reușit să fac o afacere fără scheme de corupție și fără interese ascunse”

Andrei Spînu, după investigația RISE: „Am reușit să fac o afacere fără scheme de corupție și fără interese ascunse”

Advertoriale
Ofertă specială pentru IMM-uri: până la 1 milion de lei fără gaj, cu decizie preliminară în maxim 1 zi

Ofertă specială pentru IMM-uri: până la 1 milion de lei fără gaj, cu decizie preliminară în maxim 1 zi

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă
 • 2
  Șeful Poliției de Frontieră propune ca în următoarea hotărâre CNESP să fie introdusă obligativitatea de testare din cont propriu la COVID-19 și pentru angajații instituției
 • 3
  Alegeri în Rusia: Partidul pro-Kremlin Rusia Unită se află în fruntea rezultatelor preliminare
 • 4
  Rusia: O persoană necunoscută a deschis focul asupra profesorilor și studenților din cadrul Universității din Perm. Sunt morți și răniți (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.