Astfel, potrivit experților, Comisia Electorală Centrală nu a argumentat suficient de bine deschiderea celor 42 de secții de votare în Stânga Nistrului, propunând ca în viitor să fie adoptate formule clare prin care ar urma să fie stabilit numărul de secții de votare pentru cetățenii din regiunea transnitreană. Experții susțin că numărul secțiilor de votare ar putea fi chiar mai mic, considerând că cel puțin 28 de secții de votare ar fi suficiente din moment ce rata de paticipare la vot în regiune este una scăzută.
La capitolul colectarea semnăturilor în contextul pandemiei, reprezentanții Asociației susțin că acest element a fost principala provocare din cadrul procesului electoral. Astfel, Promo-LEX a propus două soluții suplimentare mecanismelor existent. Astfel, se propune utilizarea de către cetățeni a semnăturilor electronice și instituirea depozitului electoral, care ar reprezenta o garanție financiară depusă în vederea înregistrării candidatului în cursa electorală, având menirea de a înlocui colectarea semnăturilor în calitate de condiție de înregistrare. Suma acestuia ar putea fi de circa 70 000 de lei.
Potrivit Asociației, astfel de practici sunt aplicate în mai mult de jumătate din țările Uniunii Europene și respectă standardele democratice în domeniu.Documentele de politici au fost elaborate de către Asociația Promo-LEX cu suportul financiar al Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros Moldova.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.