Un camping nomad cu iurte, la Leordoaia Călărași – afacere turistică dezvoltată cu sprijinul Uniunii Europene (VIDEO)

Un camping nomad cu iurte, la Leordoaia Călărași – afacere turistică dezvoltată cu sprijinul Uniunii Europene (VIDEO)

Tot mai multe zone de agrement și odihnă apar în satele Moldovei, iar atunci când la dezvoltarea lor pune umărul și Uniunea Europeană, lucrurile prind contur și mai frumos. Manas Yurt Village este un proiect de turism rural la Leordoaia, Călărași, care a reușit să primească oaspeți într-un spațiu cultural moldo-kârgâz în mai puțin de un an. Pentru dezvoltarea proiectului, Larisa Ambrosii și partenera sa de afaceri din Kârgkâstan au accesat proiectul PARE 1+1, pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii și crearea de locuri de muncă în zonele rurale.

Larisa Ambrosii a muncit în Irlanda timp de 20 de ani, iar după această perioadă îndelungată a revenit definitiv în Republica Moldova, construind 12 iurte autentice unde vizitatorii se pot familiariza cu obiceiurile și cultura kârgâză. „Inițial am venit în concediu, iar apoi a apărut ideea extraordinară de a iniția afacerea în domeniul turismului și de a valorifica pământul pe care îl avem drept moștenire”, susține femeia de afaceri.

...

„Ideea a venit spontan, eu venit cu pământul și cu o parte din bani pe care i-am câștigat muncind în Irlanda și s-au asociat și dumnealor, care au venit aici și au văzut frumusețile naturii noastre. Odată ce am început proiectul, am început să căutăm surse suplimentare de finanțare, de co-finanțare. În felul acesta am aflat despre ODIMM, PARE 1+1. Am fost la cursuri, am obținut certificatul efectiv și după care a urmat o perioadă mai îndelungată pentru mine ca să depun actele, din considerentul că nu am avut eu fizic timp ca să pregătesc proiectul.”

Autor:

...

„Ne-a plăcut mult ideea. Suntem mereu deschiși pentru proiecte de susținere, dar aici ne-am străduit și noi să depunem tot sufletul. Ne străduim să manifestăm aici și ospitalitatea kârgâză, dar și cea moldovenească – aici e locul unde unim cele două culturi”, ne-a declarat Bektur Salamatov, manager Manas Yurt Village.

Autor:

Programul PARE 1+1 este destinat lucrătorilor migranţi şi/sau rudelor de gradul întâi ai acestora care doresc să investească în lansarea şi/sau dezvoltarea unei afaceri proprii.

„Pentru a beneficia de suportul Uniunii Europene prin intermediul acestui program, este nevoie să ai un business plan bine gândit și să prezinți un set de acte care demonstrează legalitatea remitențelor. Totul este transparent, tindem să fim un exemplu de business onest”, accentuează antreprenoarea.

...

Programul PARE 1+1, cofinanțat de Uniunea Europeană, a alocat până în prezent 367 milioane de lei, iar 640 de cetățeni au revenit în Republica Moldova, unde au lansat afaceri prospere.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.