
ONG-urile de media condamnă acțiunile de intimidare ale angajaților Poliției în raport cu jurnaliștii NewsMaker
Organizațiile neguvernamentale de mediacondamnă acțiunile de intimidare a membrilor redacției NewsMaker de către angajații Poliției, când după publicarea unui articol de despre existența unui dosar penal intentat în privința a doi polițiști, redacția a fost acționată în judecată de către protagoniștii articolului, scrie Media-Azi. Astfel, ONG-urile de media solicită Ministerului Afacerilor Interne să ia act de acțiunile contrare legii ale șefului Sectorului de poliție nr. 1 și să comunice public măsurile întreprinse în raport cu Nicolae Cornescu.
・
Totodată, organizațiile îndeamnă organele de drept să se conducă în exclusivitate de prevederile legii, să renunțe la practicile abuzive și ilegale de intimidare a jurnaliștilor.
Considerăm comportamentul șefului Sectorului de poliție nr. 1, Nicolae Cornescu, drept unul inadmisibil și dezonorant pentru funcția pe care o exercită, iar acțiunile acestuia reprezintă o sfidare a libertății presei și duc la subminarea încrederii publice în Poliția Republicii Moldova.
Autor:
Potrivit NewsMaker (NM), după publicarea unui articol despre existența unui dosar penal intentat în privința a doi polițiști, cele două persoane vizate în material s-au adresat cu plângeri la Poliție, solicitând ca jurnalista Alexandra Batanova (autoarea articolului) să fie trasă la răspundere contravențională pentru calomnie.
Despre existența plângerilor, redacția NewsMaker a aflat de la șeful Sectorului de poliție nr. 1, Nicolae Cornescu, care, contrar normelor procedurale ale Codului Contravențional, s-a prezentat în persoană la sediul instituției mass-media și, negăsind-o pe Alexandra Batanova la fața locului, a lăsat numărul de telefon pentru a fi contactat.
Menționăm că, potrivit legii, autoritatea competentă să soluționeze cauza contravențională era obligată să citeze în scris jurnalista pentru a se prezenta la sediul poliției, informând-o inclusiv despre dreptul de a fi audiată în prezența unui apărător.
Autor:
Potrivit semnatarilor, apariția șefului Sectorului de poliție nr. 1 la sediul instituției este contrară legii și nu poate fi interpretată decât drept o încercare de intimidare a jurnaliștilor, întrucât acțiunile abuzive ale polițistului Nicolae Cornescu denotă o atitudine părtinitoare în raport cu autorii plângerilor.
Considerăm comportamentul șefului Sectorului de poliție nr. 1, Nicolae Cornescu, drept unul inadmisibil și dezonorant pentru funcția pe care o exercită, iar acțiunile acestuia reprezintă o sfidare a libertății presei și duc la subminarea încrederii publice în Poliția Republicii Moldova.
Autor:
Printre ONG-urile semnatare se numeră:
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul ”Acces-Info”
RISE Moldova
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic
Amintim că, și administratorul companiei General Media Group Corp SRL, deținătoarea postului Publika TV, Petru Jelihovschi, s-a plâns de „amenințări, presiuni și intimidări” la Consiliul Audiovizualului (CA), după ce a fost sancționat, prin decizia Inspectoratului de Poliție Buiucani, pentru calomnie.
Membrii CA i-au respins petiția, menționând că nu au pârghii legale pentru a interveni. În schimb, instituția își va expedia îngrijorările pe marginea acestui caz în adresa Procuraturii Generale și a Ministerului Afacerilor Interne.