„Din 2013, insistam, vindeți aceste acțiuni, pentru că simțeam că se întâmplă în sistemul bancar fel de fel și de ce ar trebui să fie numele meu declinat?”, a spus Lucinschi într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, după ce i-a fost dezvăluită calitatea de acționar în raportul firmei americane Kroll.

 Fostul președinte recunoaște constatările din raportul comandat de Banca Națională că achiziționase acțiunile cu bani împrumutați, inclusiv 4,8 milioane de lei de la Ilan Shor și alte 1,5 milioane de euro de la firme asociate acestuia în speranță să câștige ulterior din vânzarea achiziției.

 „Aștept să scap de toată chestia aceasta, fiindcă n-am avut nici un bănuț câștig, nici un credit”, spune Lucinschi, susținând că îl cunoaște pe Ilan Shor „de la 3 ani”, datorită tatălui decedat al acestuia cu care a fost prieten.

Raportul Kroll dat publicității luni sugerează tranzacții intense între firmele asociate cu Ilan Shor și Banca Socială, Unibank și Banca de Economii, bănci din care au dispărut zeci de miliarde de lei. Fostul președinte spune că a fost „șocat” când a înțeles că speculațiile presei despre presupusul furt se adeveresc.
  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!