Reprezentanții celor două instituții urmau să vină în fața deputaților la ședința din 4 martie. Aceștia însă nu s-au prezentat. Prin motivele vociferate în plen ar fi autoizolarea unor angajați din cauza situației pandemice.
„La noi e așa, când e schema corupțională - e autoizolare repede. Isistăm pe audieri. Este evident că din 2017, un grup format din persoane identificate și neidentificate, exponenți ai unor grupuri politice, organe ale administrației publice centrale și locale, intentități juridice și persoane fizice, camuflând intențiile reale, au pus la cale infracțiunea de delapidare a averii străine. 59 de ha de teren gajate și regajate - nu cunoaștem dacă ne aparțin sau nu”, a spus vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari.
Deputatul a adăugat că situația e critică și că parlamentarii își doresc să știe dacă țara poate întoarce terenurile gajate.
„Sunt de acord, dar trebuie să vină oameni care cunoască situația reală. Nu să vină cineva la tribună și să nu știe ce să răspundă. Cum vreți să-i aducem? Să-i aduc în brațe? Facem invitație repetată”, a spus președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.
Mai mult, printre deputați a răsunat propunerea ca reprezentanții instituțiilor să fie obligați prin lege să se prezinte, așa ar exista precedente când demnitarii au refuzat să vină în plen.
Precizăm că mai mulți proprietari ai terenurilor din vecinătatea Arenei Chișinău au spus, sub protecția anonimatului, că, în perioada guvernării democraților, au fost supuși presiunilor pentru a renunța la bunurile pe care le dețin, fără a pretinde să primească vreo despăgubire, iar alții, deși spun că nu au fost presați în vreun fel, afirmă că nu își pot folosi terenurile așa cum ar fi dorit, din cauza incertitudinilor și refuzului autorităților de a le elibera actele permisive de construcție, suferind astfel pierderi.
Arena Chișinău urma să fie dată în exploatare în octombrie 2019, dar, pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, în februarie 2020, după o vizită a președintelui Igor Dodon la complex, a fost anunțată o nouă dată - 1 mai 2020. Oficial, pandemia provocată de noul tip de coronavirus le-a stricat autorităților planurile, iar complexul sportiv nu a fost dat în exploatare nici în luna mai.
Într-un răspuns oficial primit de ZdG de la Agenția Proprietății Publice, se menționează că darea în exploatare a Arenei Chișinău este preconizată pentru lunile octombrie-noiembrie 2020. În același răspuns, se precizează că lucrările de construcție în cadrul obiectivului, asumate de către partenerul privat, au fost executate în conformitate cu prevederile contractului, în proporție de 100%, la 24 decembrie 2019 fiind recepționat certificatul de finalizare substanțială a lucrărilor.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.