Decizia formațiunii vine la scurt timp după ce grupul parlamentar al PPE și-a modificat regulamentul intern, adăugând o clauză care permite excluderea unor partide, față de prevederile anterioare, care stipulau doar excluderea membrilor. Se consideră că decizia a fost luată pentru a putea permite o eventuală expluzare a partidului premierului Viktor Orban, din cea mai mare fracțiune parlamentară din cadrul Parlamentului European.
„Amendamentele aduse regulamentului intern al grupului popularilor europeni sunt în mod clar o mișcare ostilă împotriva Fidesz și a alegătorilor noștri. Aceste acțiuni sunt anti-democratice, nedrepte și inacceptabile”, a scris Orban în notificarea sa.
Grupul parlamentar al PPE, care include și conservatorii cancelarului german, Angela Merkel, se află de mai mulți ani în relații tensionate cu Fidesz.
Rămâne totuși neclar dacă Fidesz va continua acțiunea și va ieși definitiv din familia PPE, condusă de ex-premierul polonez Donald Tusk.
Fidesz este un partid de extremă dreaptă, aflat la guvernare în Ungaria din 2010. Formațiunea a fost suspendată din PPE începând cu 2018, dar continuă să aibă 12 eurodeputați în Parlamentul de la Budapesta. De altfel, Uniunea Europeană l-a acuzat de mai multe ori pe liderul partidului, premierul Viktor Orban, de de subminarea proceselor democratice, libertății mass-mediei, organizațiilor non-guvernamentale și atacuri la adresa statului de drept.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.