Contractul matrimonial, tot mai popular printre moldoveni. Cum împarți averea până la căsnicie și cum se pedepsește infidelitatea

Contractul matrimonial, tot mai popular printre moldoveni. Cum împarți averea până la căsnicie și cum se pedepsește infidelitatea

În ultimii ani, tot mai multe cupluri din Republica Moldova aleg să semneze un contract matrimonial înainte de a se căsători sau chiar în timpul căsniciei pentru a preveni anumite conflicte în instanțele de judecată. Asta ne spune avocata Corina Digore, care menționează că cele mai frecvente clauze în astfel de documente țin de împărțirea averii, a responsabilităților în familie și a sancțiunilor în cazul infidelității. De altfel, cheltuielile pentru elaborarea unui contract matrimonial depind de complexitatea relațiilor, numărul și valoarea bunurilor implicate și se pot ridica chiar și până la 50 de mii de lei. 

În țara noastră, contractul matrimonial și-a făcut apariția odată cu adoptarea Codului Familiei, în anul 2000, și publicarea acestuia în Monitorul Oficial, în 2001. Acest tip de contract poate fi încheiat până la căsătorie sau în timpul acesteia și intră în vigoare din momentul înregistrării actului de căsătorie. La fel, documentul își pierde de la sine valoarea juridică odată cu divorțul sau decesul unuia dintre soți.

„La început, lumea nu cunoștea despre acest contract și reprezenta o stranietate, însă, cu trecerea timpului, tot mai mulți oameni au început să apeleze la încheierea contractului matrimonial. A crescut numărul contractelor, pentru că tot mai mulți cetățeni ai R. Moldova încheie căsătorii cu cetățeni străini din alte state. Mulți nu mai sunt la prima căsătorie. Sunt la a doua sau a treia căsătorie, și au acumulate niște bunuri pe parcursul primelor căsătorii. Astfel, apare necesitatea de a prevedea din start soarta acestor bunuri în cazul unui divorț”, menționează Corina Digore.

Publicitate

„În acest contract nu pot fi introduse clauze care încalcă drepturile părților”

Autor:

De regulă, acest contract este încheiat de persoane cu un venit mai mare decât cel mediu, apelând la ajutorul unui avocat.

„Dacă una dintre părți este mai înstărită, atunci fiecare își alege un avocat, dar în celelalte cazuri își asigură un singur avocat. În acest contract nu pot fi introduse clauze care încalcă drepturile părților, cum ar fi dreptul la educație, dreptul de a se adresa în instanța de judecată sau de a nu își vedea copiii în caz de divorț. Acestea sunt drepturi prevăzute de lege și nu pot fi limitate printr-un contract”, mai spune Corina Digore.

Cele mai populare clauze din contractul matrimonial

Cu cât mai multe bunuri au membrii cuplului, cu atât mai complex devine și contractul. Pot fi stabilite chiar și distribuirea cheltuielilor, atribuțiile fiecăruia și sancțiuni în caz de infidelitate.

„De exemplu, dacă unul dintre soți nu a fost fidel, un bun trece în posesia celuilalt sau poate fi vorba de o amendă. În primul rând, se prevede împărțirea bunurilor, precum imobile, automobile, bijuterii. O altă clauză poate ține de cheltuieli, care vor fi banii de buzunar ai soției în fiecare zi. Se întâmplă că sunt soții foarte cheltuitoare, iar prin acest contract se prevede o siguranță a bunurilor din cadrul familiei”, spune avocata.

„La fel, se menționează persoana care va avea grijă de copii, cine va avea grijă de treburile gospodărești, cum sunt împărțite, ce va primi în schimb soția, pentru că stă acasă și are grijă de copil, dar nu câștigă bani. Este și clauza de confidențialitate, pentru a nu fi dezvăluite bunurile deținute. La momentul încheierii contractului matrimonial, părțile trebuie să se anunțe reciproc și notarul care autentifică care sunt bunurile aflate în ipotecă”, a adăugat Corina Digore.

Legalizarea și rezilierea contractului

Contractul matrimonial se elaborează în formă scrisă și se autentifică în mod obligatoriu la notar. În caz contrar, documentul nu deține nicio forță legală. La fel, ambele persoane implicate trebuie să aibă capacitate de exercițiu, iar consimțământul nu trebuie viciat prin erori sau violență. De altfel, se atrage nulitatea relativă. Părțile trebuie să fie libere atunci când semnează acest contract, potrivit avocatei.

În orice moment, contractul matrimonial poate fi reziliat sau modificat printr-un acord adițional. Acest acord trebuie să aibă aceeași formă, așa cum a fost încheiat contractul, în formă scrisă și autentificat la notar.

În cazul în care unul dintre soți e cetățean străin și are bunuri în mai multe state, iar contractul îl încheie în R. Moldova, atunci se aplică legislația țării noastre, însă e obligatoriu ca documentul să fie înregistrat și în țara de origine a persoanei în cauză, conform legislației din statul respectiv.

„Acest contract se încheie pentru a ușura relațiile oamenilor în caz de divorț”

Autor:

Scopul contractului matrimonial e de a evita conflictele în instanțele de judecată în cazul unui divorț. De altfel, în statele europene, încheierea unui astfel de document între membrii cuplului e o normalitate, chiar dacă nu e vorba de bunuri valoroase.

„Acest contract se încheie pentru a ușura relațiile oamenilor în caz de divorț. Încheierea acestui contract încetează posibilitatea oamenilor să se mai adreseze în instanța de judecată, pentru că practic și-au împărțit bunurile. Rar se ajunge în instanța de judecată, atunci când este un contract matrimonial. Mulți oameni nu vor să meargă în instanță, din cauza împărțirii averii și pentru că ședințele sunt publice. Nu vor ca toată lumea să cunoască anumite subtilități din familia lor și, într-un fel, acest contract îi salvează de acest fapt”, susține Corina Digore.

„În R. Moldova se interpretează în mod diferit când aud de un contract matrimonial. Pun în prim plan dragostea, însă acest contract nu are o tentă morală. De obicei, persoanele care se căsătoresc din dragoste și se anunță că urmează să încheie un contract matrimonial, spun că „nicio problemă, închei acest contract, pentru că nu mă gândesc la bunuri”, dar la momentul pregătirii contractului apare întrebarea „de ce încheiem acest contract?”. Asta înseamnă că există și alt interes decât dragostea. În statele europene, încheierea contractelor matrimoniale e un lucru firesc, chiar dacă persoana are un singur bun”, mai spune avocata.

Cât costă?

Prețul pentru elaborarea unui contract matrimonial se definește în funcție de complexitatea contractului, numărul și valoarea bunurilor. Cel mai simplu contract pornește de la patru mii de lei și poate ajunge și până la 50 de mii de lei. De asemenea, la notar se achită o taxă de autentificare și onorariul prevăzut de fiecare notar în parte.

Am solicitat câteva date statistice, cum ar fi numărul contractelor matrimoniale înregistrate anual în R. Moldova, însă reprezentanții de la Camera Notarială din Moldova au declarat că, în prezent, se ocupă de un raport cu includerea acestor date și urmează să le prezinte Ministerului Justiției. Vom reveni cu noi informații în acest sens.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal