Berlinale 2021: Scurtmetrajul „Nanu Tudor”, regizat de o basarabeancă, a obținut premiul Ursul de Aur (VIDEO)

Berlinale 2021: Scurtmetrajul „Nanu Tudor”, regizat de o basarabeancă, a obținut premiul Ursul de Aur (VIDEO)

Scurtmetrajul documentar „Nanu Tudor” („My Uncle Tudor”), regizat de basarabeanca Olga Lucovnicova, a fost premiat cu Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj, potrivit paginii oficiale a celei de-a 71-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, desfăşurat online în perioada 1-5 martie, scrie Agerpres. În secţiunile Generation Kplus şi 14plus, au fost premiate filme din China, Argentina, Elveţia şi Statele Unite.

În scurtmetrajul „Nanu Tudor”, o coproducţie Belgia, Portugalia şi Ungaria, regizoarea Olga Lucovnicova, născută în 1991 în Republica Moldova, „ne conduce prin complexitatea dezvăluirii unei traume din copilărie. În timp ce detalii intime ne introduc treptat într-o aparentă lume idilică de nostalgie inocentă, conversaţia ei cu Unchiul Tudor expune gradual teroarea copilăriei şi negarea ei fără remuşcare. Privirea cinematografică subtilă a Olgăi Lucovnicova se roteşte cu precizie în jurul membrilor familiei. Curajul personal, combinat cu măiestria filmică creează o peliculă atât puternică, cât şi multristratificată emoţional”, au precizat membrii juriului.

Publicitate

Ursul de Argint pentru scurtmetraj a revenit filmului „Xia Wu Guo Qu Le Yi Ban”, („Day Is Done”), producţie China, realizat de Zhang Dalei.

Drept candidat pentru European Film Awards a fost aleasă animaţia „Easter Eggs”, realizată de Nicolas Keppens, coproducţie Belgia, Franţa, Olanda.

Juriul Internaţional pentru Scurtmetraj, alcătuit din artistul egiptean Basim Magdy, directoarea de imagine Christine A. Maier (Austria) şi actorul german Sebastian Urzendowsky, a ales câştigătorii dintre cele 20 de pelicule selectate în competiţie.

În secţiunea Generation Kplus şi 14plus, juriul internaţional, alcătuit din actriţa germană Jella Haase, regizorul olandez Mees Peijnenburg şi regizoarea şi scenarista Melanie Waelde, din Germania, a avut de ales din cele 15 filme alese în această secţiune.

Marele Premiu pentru cel mai bun film din competiţia GenerationKplus, răsplătit cu 7.500 de euro din partea Deutsche Kinderhilfswerk, a revenit „Han Nan Xia Ri”, („Summer Blur”), producţie China, regizat de Han Shuai.

Potrivit juriului, „filmul convinge prin puterea sa vizuală şi energetică şi prin combinarea remarcabilă a tuturor nivelurilor de cinematografie. Creează astfel o poveste estivală care dansează pe marginea unui coşmar. Simţi dogoarea în fiecare secundă, aerul dens şi presiunea asupra personajului principal. Punctul de interes este mereu asupra sentimentelor, perspectivei şi percepţiei copilului, ceea ce oferă posibilitatea de a împărtăşi durerea de a ne descoperi identitatea şi drumul”.

„Una escuela en Cerro Hueso”, („A School in Cerro Hueso”) (Argentina), de Betania Cappatoa, fost recompensat cu menţiune specială în competiţia Kplus.

Marele premiu pentru cel mai bun film în competiţia 14plus, răsplătit cu 7.500 de euro din partea Bundeszentrale für politische Bildung, a fost atribuit peliculei „La Mif”, („The Fam”), (Elveţia), de Fred Baillif, iar menţiune specială în competiţia 14plus a primit pelicula „Cryptozoo”, (Statele Unite), de Dash Shaw.

Din cauza pandemiei de coronavirus, ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin se desfăşoară într-un format inedit, în două etape: în perioada 1-5 martie 2021, are loc etapa Industry Event care include European Film Market, Berlinale Co-Production Market, Berlinale Talents şi Word Cinema Fund, destinate profesioniştilor din lumea filmului şi jurnaliştilor acreditaţi, urmând ca între 9 şi 20 iunie, în cadrul evenimentului intitulat Summer Special, publicul larg să poată viziona cea mai mare parte dintre filmele selectate în cinematografele din Berlin.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal