Cum femeile din R. Moldova își pot lansa sau extinde afacerea cu suportul UE (CARDURI)

Cum femeile din R. Moldova își pot lansa sau extinde afacerea cu suportul UE (CARDURI)

Cum să lansez o afacere? De unde pot solicita ajutor? Ce fac dacă nu am experiență? Pentru toate aceste întrebări există răspunsuri. Cum Uniunea Europeană susține femeile antreprenoare din Republica Moldova, vedeți mai jos.

Vreau să-mi încep propria afacere, dar nu sunt sigură că ideea mea va funcționa. Cine îmi poate da un sfat?

Uniunea Europeană este foarte activă în susținerea dezvoltării afacerilor noi, în special în rândul femeilor și în regiunile Moldovei, adesea cu accent pe zonele rurale și dezavantajate. Deci, nu este obligatoriu să locuiești la Chișinău, să ai studii universitare sau o afacere deja activă pentru a primi sprijin din partea UE – dimpotrivă!

UE sprijină un număr de programe de sprijin pentru afaceri care oferă know-how, ajutor practic și chiar finanțare pentru a vă ajuta să vă începeți afacerea - de fapt, puteți ajunge să profitați de mai multe dintre ele!

Iată câteva exemple:

- Programul Femei în Afaceri, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) oferă instruire și ghidare pentru a pregăti femeile care planifică să inițieze o afacere, precum și granturi.

Rețeaua incubatoarelor de afaceri în 10 regiuni din Moldova oferă consultații și mentorat pentru afaceri, consultanță de ordin juridic și sprijin contabil, seminare și cursuri privind modul de inițiere a unei afaceri, întocmirea unui plan de afaceri, comunicarea cu clienții sau penetrarea piețelor externe.

Programul Mayors for Economic Growth (Primarii pentru Creștere Economică) sprijină autoritățile locale în dezvoltarea creșterii economice și crearea locurilor de muncă. Printre zecile de autorități locale care s-au înscris în Moldova, trei – Edineț, Găgăuzia și Cimișlia – derulează proiecte de pionierat, inclusiv sprijin pentru noii antreprenori cu facilități de instruire și dezvoltare a afacerilor, asigurând accesul egal al femeilor la oportunitățile de dezvoltare.

Antreprenorii moldoveni au acces și la programul UE COSME, care oferă subvenții pentru dezvoltarea IMM-urilor și finanțează, de asemenea, Rețeaua Întreprinderilor Europene, care ajută IMM-urile din Moldova să găsească parteneri de afaceri și tehnologie în toată Europa și în afara ei.

Pentru femeile tinere, în special din medii defavorizate, două proiecte EU4Youth – Impactul Inovației Sociale - un parteneriat strategic și Valorificarea potențialului tinerilor antreprenori sociali din Moldova și Ucraina (EUnlocking) – oferă instruire și mentorat antreprenorial. În perioada 2018-2020, 118 femei tinere din Moldova au beneficiat de instruire și ateliere de lucru în cadrul proiectelor de granturi EU4Youth.

Nu am nici resurse proprii și nici experiență în afaceri – pot primi un grant?

Desigur, multe femei care și-ar dori să înceapă o afacere nu au bani pentru a investi în facilități și echipamente necesare pentru a se pregăti, în special dacă au stat doar acasă îngrijind de copii sau chiar în activitate salariată.

Sprijinul UE este disponibil prin programul ODIMM Femei în Afaceri, care oferă atât subvenții mici pentru a ajuta în lansarea unei afaceri noi, cât și investiții mai mari pentru a sprijini companiile în creștere. Până acum, programul a aprobat granturi în valoare de 73,41 milioane de lei prin 481 de contracte de finanțare cu femei antreprenoare.

În plus, programul PARE 1+1, finanțat de UE, își propune să încurajeze investițiile de către muncitorii migranți din Moldova, care fie se întorc în Moldova pentru a crea o mică afacere sau care trimit remitențe rudelor lor. Dacă aveți un soț, un părinte sau o altă rudă apropiată care lucrează în străinătate și dorește să investească în afacerea dvs, PARE 1+1 vă va oferi suplimentar exact aceeași sumă trimisă, până la un total de 200.000 de lei. Până în prezent, 367 milioane de lei au fost alocați pentru peste 1.700 de proiecte IMM.

Pentru a afla mai multe despre oportunitățile de finanțare UE și altele în cadrul programului ODIMM, vizitați pagina de finanțare a Organizației.

Cum pot aplica pentru un grant, există cerințe speciale?

Proiectul programului ODIMM Femei în Afaceri va susține afacerile planificate, fondate și gestionate de femei (cetățene ale Republicii Moldova), cu prioritate pentru:

·       Produse inovatoare cu potențial de export;

·       Afaceri (neagricole) din mediul rural;

·       Industrii creative, agroturism și meșteșuguri;

·       Servicii IT și comunicare.

Afacerile financiare, bancare și de asigurări nu sunt eligibile, și nici întreprinderile ce activează în domeniul imobiliar, de comerț cu amănuntul și angro, sau a industriei jocurilor de noroc, producerii de alcool și tutun și companiilor militare.

Consultați detaliile despre modul de aplicare, inclusiv linkul spre formularul de aplicare.

Am deja o afacere, dar am nevoie de ajutor pentru a o dezvolta. Există sprijin UE disponibil pentru mine?

Dacă deja aveți o afacere și doriți să o extindeți, atunci finanțarea (și instruirea) este disponibilă prin programele din cadrul inițiativei EU4Business, care sprijină dezvoltarea sectorului privat în toată Republica Moldova.

Mai concret, programul BERD Women in Business oferă împrumuturi, instruiri și servicii de consultanță, adaptate în mod specific pentru afacerile conduse de femei. Programul lucrează cu partenerul local Prime Capital pentru a oferi finanțare dedicată care ajută femeile antreprenoare, cu produse care abordează în mod specific nevoile IMM-urilor conduse de femei. Programul propune utilizarea instrumentului personalizat online –Business Lens – pentru a evalua afacerea dvs și pentru a determina suportul pe care îl puteți accesa.

Alte câteva programe din cadrul inițiativei EU4Business lucrează, de asemenea, cu băncile locale pentru a acorda împrumuturi IMM-urilor – de la micro-finanțare (împrumuturi de până la 9.000 de euro) până la împrumuturi majore de investiții de până la 3 milioane de euro. Puteți vedea lista tuturor opțiunilor financiare disponibile aici.

Dacă lucrați în agricultură – în special horticultură – există o facilitate de creditare specifică, Livada Moldovei înființată cu sprijinul Băncii Europene de Investiții, care oferă împrumuturi împreună cu consiliere în afaceri pentru dezvoltarea proiectelor de investiții. Aflați cum puteți aplica aici.

Există femei ca mine, care și-au inițiat propria afacere cu ajutorul UE?

Există mai multe decât ți-ai putea imagina!

În 2019, 118 femei antreprenoare din Moldova au primit împrumuturi în valoare totală de 22,4 milioane de euro în cadrul programelor de sprijin ale UE pentru IMM-uri, în timp ce 97 au primit granturi în valoare de aproape 800.000 de euro. Aproape 5.700 au beneficiat de servicii de consultanță. Cifra de afaceri în rândul companiilor sprijinite a crescut cu aproape 100 milioane de euro, iar în urma sprijinului au fost create 6.296 de locuri de muncă noi.

De exemplu:

Irina Timbur conducea un mic atelier pentru reparația îmbrăcămintei. Acum, ea gestionează o mini-fabrică de textile și coase haine pentru antreprenori din străinătate, după ce a profitat de spații și de mentorat oferite de incubatorul de afaceri din Nisporeni și a primit un grant de la Femei în Afaceri.

Alina Daraban produce conserve din pepene galben și verde, dar și dulceață, sucuri și salate. Ea nici măcar nu știa ce este un plan de afaceri, venituri sau cheltuieli, dar apoi a venit la incubatorul de afaceri Sângerei și a participat la instruiri, precum și a primit ajutor pentru a aplica la un grant de la Femei în Afaceri.

Olesea Lisâi înainte cosea rochii la domiciliu, dar a vrut să deschidă un mic atelier. Ea a fost ajutată de mama ei, care lucrează în străinătate, permițându-i să dubleze investițiile cu ajutorul grantului în cadrul programului PARE 1+1. Acum are propriul salon de rochii de mireasă și de seară.

Faceți clic aici pentru mai multe istorii de succes de la Femei în Afaceri, aici pentru a cunoaște femei care au beneficiat de PARE 1+1, iar aici pentru a afla despre cinci femei din Moldova care au beneficiat de sprijin UE în diferite domenii.

Nu sunt sigură că vreau să inițiez o afacere, dar aș vrea să învăț noi abilități. Există ceva pentru mine din partea UE?

Educația și abilitățile practice sunt o prioritate cheie a sprijinului UE în Republica Moldova, iar UE oferă finanțare considerabilă pentru Educație și Formare Profesională (VET). Cu toate acestea, nu există niciun program UE care să vă ofere sprijin direct. Mai degrabă, sprijinul UE se concentrează pe asistarea guvernului în dezvoltarea rețelei sale de Școli, Colegii și Centre de Excelență VET, inclusiv un program de milioane de euro pentru a ajuta la construirea bazelor unui sistem VET modern și eficient.

UE oferă femeilor tinere sub vârsta de 30 de ani oportunități excelente prin intermediul programelor pentru tineret Erasmus+. Vă puteți alătura celor peste 3.000 de tineri moldoveni care au învățat deja noi abilități și au dezvoltat o experiență valoroasă prin participarea la proiecte de tineret și activități de voluntariat pentru munca în străinătate în cadrul Corpului European de Solidaritate.

Și dacă sunteți în învățământul superior, Erasmus+ oferă schimburi de studenți și programe postuniversitare în Europa. Aflați mai multe despre toate oportunitățile și cum să aplicați.

La cine mă pot adresa după ajutor?

Contactați Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) –pentru Femei în Afaceri faceți clic aici pentru detalii, iar pentru PARE 1+1 faceți clic aici.

Accesați site-ul Mayors for Economic Growth și aflați dacă orașul dvs este printre semnatari și ce face pentru a sprijini locuri de muncă și afaceri în apropierea dvs.

UE a sprijinit crearea incubatoarelor de afaceri în Ștefan Vodă, Leova, Rezina, Nisporeni, Cahul, Coșnița, Sângerei, Ceadâr Lunga, Cimișlia și Călărași. Căutați-le dacă locuiți în apropiere!

Dacă aveți deja propria afacere și doriți să o dezvoltați, consultați instruirea și oportunitățile de finanțare disponibile prin EU4Business in Moldova. Site-ul include detalii cuprinzătoare despre oportunitățile de împrumut și granturi și serviciile de dezvoltare a afacerii. De asemenea, include un centru de sprijin informațional privind COVID-19, care prezintă măsurile de sprijin ale UE pentru a ajuta întreprinderile mici din Moldova să reziste în fața crizei.

Referitor la educație și oportunități pentru tineret, contactați Oficiul național Erasmus+ în Moldova.

Vezi și aceste știri
EDITORIAL internațional | Scurt ghid anti-anxietate pentru un început de an plin de crize

EDITORIAL internațional | Scurt ghid anti-anxietate pentru un început de an plin de crize

Ultimă oră: Ministerul Sănătății anunță 1039 de cazuri noi de infectări cu COVID-19

Ultimă oră: Ministerul Sănătății anunță 1039 de cazuri noi de infectări cu COVID-19

Decis: O companie aeriană va opera de două ori pe săptămână zboruri de la Chișinău spre Budapesta

Decis: O companie aeriană va opera de două ori pe săptămână zboruri de la Chișinău spre Budapesta

Advertoriale
Promoție de la Victoriabank. Aveți zero lei comision la efectuarea transferurilor online în MDL dintr-un cont curent în altul

Promoție de la Victoriabank. Aveți zero lei comision la efectuarea transferurilor online în MDL dintr-un cont curent în altul

Fagura.com anunță atragerea unei investiții de 100k euro de la V7 Capital

Fagura.com anunță atragerea unei investiții de 100k euro de la V7 Capital

Fabrica de mobilă TANDEM  începe anul cu OFERTЕ SPECIALЕ. Doar luna ianuarie aveți reduceri de -25% la produsele preferate

Fabrica de mobilă TANDEM începe anul cu OFERTЕ SPECIALЕ. Doar luna ianuarie aveți reduceri de -25% la produsele preferate

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
CUPRINS
  1. Vreau să-mi încep propria afacere, dar nu sunt sigură că ideea mea va funcționa. Cine îmi poate da un sfat?
  2. Nu am nici resurse proprii și nici experiență în afaceri – pot primi un grant?
  3. Cum pot aplica pentru un grant, există cerințe speciale?
  4. Am deja o afacere, dar am nevoie de ajutor pentru a o dezvolta. Există sprijin UE disponibil pentru mine?
  5. Există femei ca mine, care și-au inițiat propria afacere cu ajutorul UE?
  6. Nu sunt sigură că vreau să inițiez o afacere, dar aș vrea să învăț noi abilități. Există ceva pentru mine din partea UE?
  7. La cine mă pot adresa după ajutor?
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.