Șefa Departamentului Epidemiologie USMF „Nicolae Testemițeanu”, Angela Paraschiv susține că vaccinul împotriva COVID-19 are potenţial de a asigura o imunitate de șase luni, maxim un an sau doi. Unele studii menționează și opt luni, însă depinde de forma bolii pe care a dezvoltat-o pacientul. În cazul în care este vorba de o formă asimptomatică, perioada de protecție e una scurtă, susține specialista.
Angela Paraschiv mai spune că unele persoane, care dezvoltă forme grave de infecție, pot avea protecție de la șase și opt luni
„La moment, se menționează că durata e de șase luni, maxim un an sau doi. Dar acum vorbim de acele studii care au început în anul 2020. Persoanele care au fost incluse în studii sunt monitorizate, iar asta durează doi ani. După această perioadă, vor menționa cu precizie care e durata de protecție după vaccinare. Este clar că perioada de protecție după suportarea bolii este de la trei luni și până la șase luni. Acum, unele studii menționează și opt luni, dar depinde de forma bolii pe care a dezvoltat-o. Dacă e vorba de o formă asimptomatică, perioada de protecție e una scurtă. Noi înregistrăm persoane care se infectează și după două luni. Unele persoane, care dezvoltă forme grave de infecție, pot avea protecție de la șase și opt luni. Mult mai sigur și eficient e să ne vaccinăm și să dezvoltăm imunitate după vaccinare și nu după infecție”, susține Șefa Departamentului Epidemiologie USMF „Nicolae Testemițeanu”.
Pentru a ne asigura că dispunem de toate informațiile necesare și pentru a oferi o claritate în acest sens, află de aici răspunsurile la cele mai des întâlnite întrebări legate de vaccinare.
Precizăm că, anterior, specialista în vaccinare Ninel Revenco a menționat că toate categoriile de persoane vor putea merge la vaccinare, doar că persoane sănătoase pot să o facă când au acces și doresc acest lucru, iar cei care au făcut forme grave de boală - după un sistem amânat de câteva zile.
AGORA amintește că în R. Moldova a fost dat start procesului de vaccinare împotriva COVID-19 la 2 martie. Primele persoane imunizate au fost medicii din prima linie- cei care activează în secțiile de reanimare și terapie intensivă unde se tratează persoanele infectate. Mai exact, inițial au fost vaccinați lucrătorii medicali din cadrul Spitalul Clinic Republican și la Institutul de Medicină Urgentă.
S-a întâmplat la două zile după ce în R. Moldova a ajuns primul lot de vaccin. Mai exact, sunt 21.600 doze de vaccin AstraZeneca, donate de Guvernul României, care au ajuns la Chișinău la data de 27 februarie, fiind transportate de partea română cu o aeronavă SMURD.
Până la 5 martie, în R. Moldova au fost vaccinați 5.066 de lucrători din sistemul medical.
Vezi și aceste știri

Agenții economici ar putea fi obligați să vândă vaccinuri Guvernului. Un nou proiect de lege, înregistrat la Parlament

Expert în vaccinare: Și persoanele tratate de COVID-19, și persoanele cu boli cronice vor fi imunizate. Ce zice despre copii

A treia zi de vaccinare în Republica Moldova. Încă 1.245 de cadre medicale și-au administrat vaccinul anti-COVID

Scurt pe doi despre vaccin: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V sau Johnson&Johnson? Cele mai importante caracteristici (GRAFIC)

Și alte vaccinuri anti-COVID-19 ar putea fi utilizate la imunizare în R. Moldova. Lista cuprinde zece producători
