Guvernul R. Moldova ar fi identificat mijloace financiare atât din bugetul țării, cât și din sursele de finanțare externă, pentru procurarea vaccinurilor împotriva COVID-19. Astfel, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi spune că pentru prima etapa au fost găsite „aproape 600 de milioane de lei moldovenești, care pot fi redirecționate exact spre procurarea vaccinurilor”. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.
„Vă pot spune doar că noi am identificat mijloace financiare per total. Deci, aici mă refer atât la ceea ce poate oferi Guvernul Republicii Moldova din bugetul țării, cât și din sursele de finanțare externă, care sunt puse la dispoziția Republicii Moldova. Per total, noi am identificat și am ajuns la cifra de aproape 600 de milioane de lei moldovenești, care pot fi redirecționate exact spre procurarea vaccinurilor”, a spus Ciocoi.
Ciocoi a afirmat că Guvernul ar urma să ia doar o parte din fondul de rezervă al bugetului de stat.
„Aici, după cum am menționat, în suma aceasta pe care am enunțat-o este inclusă și asistența financiară externă destinată anume pentru combaterea COVID-19”, a mai adăugat premierul interimar.
Cât despre vaccinul rus „Sputnik V”, prim-ministrul interimar spune că „nu contează” cum va ajunge acest vaccin în R.Moldova. Potrivit lui, în situația în care se află R.Moldova, autoritățile vor fi recunoscătoare oricărui furnizor care va pune la dispoziție „indiferent care vaccin”.
„Nu contează cum va ajunge acest vaccin. În situația în care noi ne aflăm acum cu pandemia în Republica Moldova, noi suntem recunoscători oricărui furnizor care ne pune la dispoziție, indiferent care vaccin. Chiar dacă nu este înregistrat de Organizația Mondială a Sănătății până la capăt sau de Agenția Europeană a Medicamentului, deci noi la ora actuală, judecând după numărul mare de infectări pe care le are Republica Moldova zilnic, suntem în situația să acceptăm oricare vaccin, esențial este să fie unul eficient și cu cât mai puține efecte colaterale”, a declart Aureliu Ciocoi.
În Republica Moldova a fost dat start procesului de vaccinare împotriva COVID-19 la 2 martie. Primele persoane imunizate au fost medicii din prima linie care activează în secțiile de reanimare și terapie intensivă unde se tratează persoanele infectate.
Vaccinurile provind dintr-o donație din partea României, precum și din achiziționarea prin intermediul platformei COVAX.
Moldova a devenit prima țară europeană care a primit vaccinuri prin intermediul platformei COVAX. Aceasta este o entitate condusă de o coaliție de parteneri, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății.
Misiunea COVAX este de a ajuta țările mai sărace să aibă acces la vaccinul anti-coronavirus. Prin intermediul acestei platforme, Moldova a primit 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca.
În același mod, Republica Moldova urmează să recepționeze gratuit doze pentru vaccinarea a 20% din populație, iar pentru imunizarea altor 30% din cetățeni, autoritățile ar urma să cumpere preparate la preț preferențial.
Vezi și aceste știri

Vaccin anti-coronavirus: „Durata de protecție este de șase luni, maxim un an sau doi”

Peste cinci mii de cadre medicale din R. Moldova au fost vaccinate împotriva COVID-19

Agenții economici ar putea fi obligați să vândă vaccinuri Guvernului. Un nou proiect de lege, înregistrat la Parlament

Expert în vaccinare: Și persoanele tratate de COVID-19, și persoanele cu boli cronice vor fi imunizate. Ce zice despre copii

Alte 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca au ajuns la Chișinău. Sandu: „Vom primi și alte loturi în săptămânile ce urmează” (LIVE)
