Evitarea colapsului sistemului medical, administrarea crizei sanitare, dar și asigurarea unui acces rapid al pacienților testați cu COVID-19 la medicamente gratuite. Sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul întâlnirii dintre președinta Maia Sandu, deputatul în Parlamentul României Nelu Tătaru, ex-ministru al Sănătății în perioada martie-decembrie 2020, reprezentanți ai instituțiilor noastre de profil - Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ANSP, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie -, dar și manageri ai spitalelor implicați direct în tratarea pacienților gravi de COVID-19.
Potrivit șefului statului, Nelu Tătaru a venit de la București pentru a împărtăși experiența României în gestionarea crizei pandemice.
„Am discutat despre problemele majore cu care se confruntă sistemul medical în procesul de tratare a bolnavilor de COVID-19 și de administrare a crizei sanitare. Vaccinul este soluția principală, dar e nevoie de comunicare mai bună din partea autorităților pentru a convinge oamenii de eficiența lui. Totodată, pentru a opri creșterea numărului de cazuri grave și a evita colapsul sistemului medical, este nevoie de monitorizarea mai serioasă a situației la nivelul medicinei primare și de asigurarea unui acces real și rapid al pacienților testați pozitiv la medicamente gratuite”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
Potrivit președintei, un alt aspect important ține de asigurarea, în primele 48 de ore după confirmarea rezultatului pozitiv, a accesului la radiografie și alte investigații specifice pentru diagnosticarea, monitorizarea și evaluarea pacienților testați cu coronavirus.
„Aceasta ar ajuta la depistarea cazurilor cu risc major, care să beneficieze de tratament imediat sau de spitalizare, ceea ce ar reduce agravarea stării pacienților. Am convenit ca echipa ministerului și managerii spitalelor să discute săptămânal, online, cu echipa din România pentru a face schimb de informații și experiență. Aceasta ar ajuta la identificarea mai rapidă a soluțiilor la problemele care, astăzi, sunt comune - soluții care înseamnă mai mulți oameni tratați și mai multe vieți salvate”, a mai punctat Sandu.
Precizăm că, recent specialiștii au declarat că situația epidemiologică în R. Moldova este alarmantă. Medicii din prima linie sunt la limita epuizării, iar locuri în spitale mai că nici nu mai sunt, susține Ninel Revenco, președinta Comitetului național consultativ de experți în domeniul imunizărilor.
Vezi și aceste știri

Moldova, în pragul declanșării unui lockdown. „Ne-am relaxat... Sau înăsprim dur de tot controlul, sau mergem la măsuri mult mai restrictive”

Pacienții infectați cu COVID-19 sunt internați pe coridoarele spitalului, la Căușeni. „Nu mai avem locuri”

POZA ZILEI: Ambulanțele stau la coadă pentru a lăsa pacienți la Centrul COVID-19 de la Moldexpo
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
