Pandemia a scăzut șansele femeilor de a se bucura de oportunități egale cu cele ale bărbaților (STUDIU)

Pandemia a scăzut șansele femeilor de a se bucura de oportunități egale cu cele ale bărbaților (STUDIU)

Pandemia a scăzut șansele femeilor de a se bucura de oportunități egale cu cele ale bărbaților. Concluzia aparține Indexului Egalității de Gen 2021,  un studiu anual care măsoară nivelul egalității de gen în câteva domenii cheie: sănătate, piața muncii, politică, accesul la resurse, percepții și stereotipuri.

Potrivit cercetării, criza cauzată de pandemia CODIV-19, scade şi mai mult din şansele femeilor de a se bucura de oportuniţăţi egale cu bărbaţii. Recentele studii elaborate de CPD, cu privire la impactul pandemiei asupra egalităţii de gen, au evidenţiat că măsurile instaurate pentru depăşirea efectelor coronavirusului, au accentuat inechităţile şi aşa semnificative în divizarea responsabilităţilor de îngirjire şi a determinat o retragere şi mai mare a femeilor de pe piaţa muncii.

Studiul mai arată că piața muncii din Moldova se caracterizează prin decalaje de gen pronunțate care se reflectă negativ asupra femeilor, în majoritatea cazurilor. În ultimii 3 ani se constată o scădere scontată a valorilor indexului pentru piața muncii, femeile fiind cele mai afectate. Ultimele date oferite de Biroul Naţional de Statistică, arată că rata de ocupare a femeilor este de 36,5%, iar cea a bărbaţilor –de44,2%.

Publicitate

Retragerea femeilor de pe piața muncii le face mai dependente de prestațiile sociale – aceasta reprezentânt, în 2019, 24,1% din veniturile totale disponibile ale femeilor, comparativ cu 16,2% în cazul bărbaţilor.

Măsurile orientate spre reconcilierea eficientă a vieţii profesionale cu cea personală ar putea fi considerate motivele de bază ce alimentează respectivul regres în atingerea echilibrului de gen în materie de muncă. Totodată, potrivit datelor BNS, în 2019, decalajul între salariul mediul al femeilor și bărbaților crește constant, în prezent acesta constituind 14,1%.

În termeni monetari, pierderea financiară anuală a femeilor a atins valoarea de 17.079 lei în 2020.

În condițiile menţinerii şi chiar accentuarea inegalităţilor de gen, autorii cercetării solicită Parlamentului, Președinției și Guvernului să adopte măsuri pentru a demonstra adevărata intenție de a promova egalitatea de gen în Moldova. Acestea se referă la sporirea accesului la servicii de educație timpurie, implementarea măsurilor de încurajare a ambilor părinți să beneficieze de concediul de îngrijire a copilului,diminuarea diferenței salariale, introducerea măsurilor de combatere a hărțuirii sexuale în câmpul muncii și ratificarea Convenției de la Istanbul.

Tradițional, de 8 martie, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) lansează Indexul Egalității de Gen, pentru a analiza și înțelege care sunt progresele și regresele înregistrate în asigurarea oportunităților egale pentru femeile și bărbații din Republica Moldova. Nivelul egalității este măsurat de la zero la o sută.

Indexul Egalității de Gen măsoară inegalitatea în ambele direcții. De cele mai multe ori conceptul egalității de gen este confundat cu demersul de a promova în exclusivitate drepturile femeilor. Datele Indexului egalității de gen arăta că, de fapt, și bărbații sunt afectați direct de inegalitatea de gen în special pe domeniile sănătății și educației. Studiile relevă că bărbaţii sunt mai reticenţi să investească sau participe la instruiri pentru sporirea calificării profesionale și sunt mai puţin predispuşi să acceseze serviciile medicale pentru evaluarea consecventă şi ordinară a stării de sănătate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal