O deputată PAS cere ca salariile femeilor și ale bărbaților să fie egale: „E timpul să vă cereți drepturile”

O deputată PAS cere ca salariile femeilor și ale bărbaților să fie egale: „E timpul să vă cereți drepturile”

Deputatul PAS Doina Gherman vine cu un nou proiect de lege. Parlamentara cere introducerea măsurilor de transparentizare a sistemului de salarizare şi a obligativităţii faţă de toţi angajatorii de a utiliza un sistem de evaluare echitabilă a funcţiilor. De asemenea, solicită definirea principiului plată egală pentru muncă egală sau muncă de valoare egală. Și asta pentru că, potrivit deputatei, în legislaţia R. Moldova nu este definit explicit principiul de plată egală pentru muncă de valoare egală între femei şi bărbaţi.

„Vreau să fie recunoscută munca voastră, să fiți prețuite pentru tot ce faceți nu doar de 8 martie, să beneficiați de aceeași remunerare ca și bărbații pentru aceeași muncă. Diferența de salariu este enormă: salariul mediu anual al femeilor este cu 14 mii de lei mai mic decât cel al bărbaților. Diferența de pensii este de aproximativ cinci mii de lei. Tocmai de aceasta, voi înainta un proiect de lege care să garanteze plata egală pentru femei și bărbați pentru muncă egală. (...) Pe timp de pandemie, voi sunteți acelea care trebuie să jonglați între școlile și grădinițele care lucrează cu program redus și lucru, voi aveți sarcina de a îngriji membrii de familie care se tratează la domiciliu, treburile casnice sunt în continuare tot pe umerii voștri. Și nu vă plângeți niciodată. Dar e timpul să vă cereți drepturile!”, a scris Doina Gherman pe pagina sa de Facebook.

Precizăm că potrivit studiului Indexului Egalității de Gen 2021, pandemia a scăzut șansele femeilor de a se bucura de oportunități egale cu cele ale bărbaților. Studiul mai arată că piața muncii din Moldova se caracterizează prin decalaje de gen pronunțate care se reflectă negativ asupra femeilor, în majoritatea cazurilor.

Publicitate

Ziua Internațională a femeii (denumită generic Ziua femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie și are scopul de a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie 1975 .

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal