Experți ONU: „Sancțiunile autorizate de SUA, pe baza unor stări de urgență, încalcă drepturile omului”

Experți ONU: „Sancțiunile autorizate de SUA, pe baza unor stări de urgență, încalcă drepturile omului”

Declarațiile de urgență ale Guvernului SUA, care autorizează sancțiuni unilaterale, duc la încălcări grave ale drepturilor omului. Asta au declarat experții ONU, citați de Ambasada Republicii Bolivariene a Venezuelei în România. 

Potrivit ONU, declarațiile de urgență trebuie aliniate la Pactul internațional privind drepturile civile și politice (ICCPR). Pactul internațional obligă statele să protejeze o gamă largă de drepturi ale omului. Deși permite guvernelor să suspende protecția anumitor drepturi în timpul situațiilor de urgență, acest lucru poate apărea numai atunci când însăși existența statelor este pusă în pericol. Statele pot suspenda protecția drepturilor numai acolo unde este necesar pentru a face față situației de urgență și numai atât timp cât există situația de urgență.

„Urgențele declarate de Statele Unite deseori durează ani și, în unele cazuri, decenii, la fel și sancțiunile pe care le autorizează”, au spus experții. În loc să fie adevărate situații de urgență, ele par a fi scuze pentru a impune sancțiuni pe termen nelimitat”, spun experții.

Publicitate

Printre motivele declarațiilor și sancțiunilor de urgență ale SUA se numără acuzațiile de corupție internă și abuzuri ale drepturilor omului în țări străine și eforturile procurorilor internaționali de a investiga americanii suspectați de crime de război. „Niciunul dintre acestea nu prezintă un risc existențial pentru Statele Unite”.

„Două legi americane în special, Legea Națională pentru Urgențe și Legea Internațională a Puterilor Economice de Urgență, au devenit în esență o autorizare nelimitată pentru ca președintele să exercite puteri largi și extrem de discreționare prin declarații de urgență și sancțiuni care încalcă drepturile omului.

Sancțiunile autorizate de SUA pe baza unor stări de urgență anunțate încalcă o gamă largă de drepturi ale omului în China, Cuba, Haiti, Iran, Nicaragua, Federația Rusă, Siria, Venezuela, Zimbabwe și alte țări din întreaga lume, inclusiv drepturile la libertatea de mișcare, de asociere, la un proces echitabil, prezumția de nevinovăție, precum și drepturile economice și sociale și chiar dreptul la viață”, au spus aceștia.

Unele dintre sancțiunile care rezultă din declarațiile de urgență ale SUA refuză drepturile persoanelor de oriunde din lume care se angajează în anumite activități, cum ar fi ajutarea la reconstrucția post-conflict în Siria. Statele Unite impun, de asemenea, sancțiuni secundare împotriva persoanelor care interacționează cu persoanele sancționate și cu guvernele.

Experții ONU în domeniul drepturilor omului îndeamnă Statele Unite să își respecte pe deplin obligațiile care îi revin în temeiul PIDCP pentru a preveni impactul negativ asupra drepturilor omului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal