Greceanîi - președinta intermară, iar Durleșteanu - premiera desemnată? Dodon: „Așa scenariu tot timpul este în calcul”

Greceanîi - președinta intermară, iar Durleșteanu - premiera desemnată? Dodon: „Așa scenariu tot timpul este în calcul”

Președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, spune că formațiunea sa ia în calcul mai multe scenarii pentru declanșarea alegerilor parlamentre anticipate. Unul dintre acestea ar fi ca actuala președintă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, să devină șefa statului, iar candidata socialiștilor pentru funcția de premier, Mariana Durleșteanu, să fie înaintată în această funcție. Dodon spune că astfel de scenariu „tot timpul este în calcul” și crede că „nu ar fi problemă să fie găsite 67 de voturi în Parlament”.

„Examinați scenariu ca Zinaida Greceanii să fie președinta interimară, iar mai apoi să semneze decretul de înaintare a Marianei Durleșteanu pentru funcția de premieră? - Această obțiune ca variantă teoretică este în calcul, dar eu nu mi-aș dori ca noi să mergem pe această abordare, din mai multe considerente. Eu sper să găsim altă soluție, dar așa scenariu tot timpul este în calcul și eu cred că nu este problemă cu găsirea a 67 de deputați în Parlament”, a declarat Igor Dodon, la emisiunea „Puterea a patra”, de la N4.

Liderul PSRM afirmă că un alt potențial scenariu ar prevede ca, în continuare președintele să inițieze dialogul cu partidele din Parlament. Astfel, părțile ar putea conveni pentru numirea unui nou Guvern sau pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Publicitate

„Sunt două soluții. Sau o sa fie dialog. - Ele vor fi? - De ce crezi ca nu vor fi? Eu las ușa deschisă. (…) Trebuie dialog între forțele politice de bază ca să găsească câteva soluții. Sau să numești un Guvern cu toate atribuțiile depline, sau forțele politice de baza (e vorba de socialiști și cei de la PAS) găsesc limbă comună și spun că mergem la anticipate, dar nu acum. Însă anticipatele să fie peste trei, patru sau peste cinci”, a mai adăugat liderul PSRM.

Reamintim că și la data de 5 martie, Dodon a spus că sunt doar două scenarii ale PSRM. Atunci, acesta a declarat că criza politică ar putea fi depășită printr-o soluție juridică, cum ar fi modificarea Constituției. De asemenea, ar putea fi anunțată situație excepțională în țară, așa încât Guvernul să poată primi competențe suplimentare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal