ANRE a tăiat o parte dintre cheltuielile Moldovatransgaz. Director: „Nu pot angaja oameni dacă nu le dau 1.000 de euro pe lună”

ANRE a tăiat o parte dintre cheltuielile Moldovatransgaz. Director: „Nu pot angaja oameni dacă nu le dau 1.000 de euro pe lună”

Agenția Națională pentru Reglementare Energetică a tăiat o parte dintre cheltuielile Societății cu Răspundere Limitată Moldovatransgaz. Potrivit reprezentanților ANRE, misiunea de bază trebuie să fie în primul rând asigurarea intereselor cetățenilor, apoi asigurarea intereselor întreprinderilor. 

„Valoarea totală a costurilor de bază în 2020 a Moldovatransgaz constituie aproximativ 328 de milioane 828 mii lei. În perioada consultării publice, au fost recalulcate cheltuielile de remunerare a muncii pentru servicii de echilibrare și reparații ale încăperilor suma fiind de aproximativ 42 de milioane de lei, adică cu 49% mai puțin decât valoarea solicitată de întreprindere. Departamentul propune spre aprobare costuri de bază în valoare de 189.114.000 lei, repartizate pe tipuri de cheltuieli. Printre acestea: cheltuieli materiale, aferente serviciilor prestate de terți, cheltuieli privind retribuirea muncii, cheltuieli administrative”, a declarat reprezentanta ANRE.

Decizia instituției l-a nemulțumit pe șeful de la Moldovatransgaz, Iurie Dolghier.

Publicitate

„Nu suntem de acord categoric. Cheltuielile cu privire la distribuirea muncii au fost diminuate semnificativ. ANRE a redus funcțiile vacante, iar marea majoritate a funcțiilor sunt vacante temporar din cauza fluxului de personal. O mare parte dintre muncitori pleacă, nu fac față cerințelor noastre. Salariile sunt unica modalitate de menținere la întreprindere a muncitorilor cu experiență, iar diminuarea salariilor va avea un impact negativ asupra întreprinderii. Deja avem un sudor care a lucrat 10 ani la întreprindere și a plecat peste hotare, nemulțumit de salariu. Un sudor în construcții primește o mie de euro, iar noi oferim 7-10 mii de lei. Oamenii pleacă”, a spus Dolghier.

Directorul a mai adăugat că și conductele întreprinderii sunt vechi șinecesită un grad sporit de protecție:

„Avem nevoie de specialiști care să facă acest lucru și să asigure exploatarea în siguranță și evitarea situațiilor de avarie. La momentul actual a apărut și necesitatea cunoașterii limbii engleze. Dintr-o parte Agenția ne imune să elaborăm documente, să facem norme, să traducem toate actele în limba engleză, ceea ce am făcut cu succes, dar pe de altă parte - nu pot angaja acești oameni dacă nu le achit cel puțin o mie de euro pe lună. Ei nu vin. Pleacă peste hotare. Din cauza acestei hotărâri prin care ne impuneți să micșorăm salariile, vom avea și mai mari pierderi”.

Chiar și așa, ANRE a votat pentru ca Moldovatransgaz să beneficieze de suma de 189.114.000 lei pentru a-și acoperi costurile de bază în cadrul întreprinderii.

„Moldovatransgaz” SRL este una dintre principalele întreprinderi care furnizează tranzitul de gaze naturale către țările din regiunea balcanică (România, Bulgaria, Turcia), către consumatori din Ucraina și Republica Moldova. Structura organizatorică a companiei „Moldovatransgaz” SRL constă din 3 unități de producție liniară (Drochia, Chișinău, Vulcănești) cu un număr total de peste 600 de persoane.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal