Specialiștii din sănătate spun când ar putea începe faza a doua de vaccinare și ce reacții pot resimți persoanele care se vaccinează

Specialiștii din sănătate spun când ar putea începe faza a doua de vaccinare și ce reacții pot resimți persoanele care se vaccinează

Până la mijlocul lunii aprilie, Moldova ar putea intra în faza a doua de vaccinare. Declarația a fost făcută de președinta Comitetului național consultativ de experți în domeniul imunizărilor, Ninel Revenco, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Specialista în vaccinare susține că, în următoarele săptămâni, țara noastră va primi și alte loturi de vaccinuri, ținând să menționeze că, indiferent de numele pe care îl poartă vaccinul, preparatele sunt sigure, de vreme ce sunt autorizate de Organizația Mondială a Sănătății. 

„Noi practic ne vom permite să trecem de la faza întâi, la faza a doua, unde vor fi implicate persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani, cele cu comoborbidități, cele care activează în sistemul educației, apărării etc. Zilnic, vedem cifre îngrozitoare care ne arată că mor câte 20 de oameni. Unica șansă este vaccinarea. Vaccinurile aprobate la noi sunt cele aprobate de OMS sau sunt în lista de așteptare de autorizare de urgență. În prezent vă anunț că în țară și în Europa sunt autorizate Pfizer, AstraZeneca și Moderna. În lista de așteptare sunt aproape 15 vaccinuri. Noi nu ne permitem luxul de a refuza vaccinul. Noi, dacă nu facem acum, ne supunem riscului de a face varianta gravă a bolii. Trebuie să facem vaccinul atunci când suntem chemați de medicul de familie, indiferent care ar fi vaccinul, ele toate sunt eficiente și sigure”, a spus Ninel Revenco.

Totodată, specialista a subliniat că persoanele care au fost deja infectate cu coronavirusul de tip nou nu sunt asigurate în fața bolii, de aceea trebuie, de asemenea, să se vaccineze:

Publicitate

„Persoanele care au făcut deja COVID-19 trebuie să se vaccineze, doar că cele care au făcut varianta gravă și foarte gravă au o amânare de 90 de zile pentru a face vaccinul. Nu toți oamenii fac anticorpi în cantitatea necesară pentru a fi protejați de coronavirus. Oamenii trebuie să se vaccineze și să-și asigure un nivel optim de vaccinare. Oamenii pot face maladia repetat. Unele persoane au fost infectate chiar și de trei ori. Riscul este destul de mare, intervalul este individual. Noi nu știm cât de mult vom fi protejați, dar a doua infectare poate fi cu mult mai gravă decât primul episod. Vaccinarea este o acțiune de solidaritate, o acțiune de responsabilitate față de sine dar și față de comunitate”, a explicat experta.

Totodată, specialiștii au precizat că fiecare persoană care a fost vaccinată poate avea unele reacții ușoare și medii, cum ar fi: sensibilitate la locul injectării, durere, prurit, oboseală, slăbiciune, dureri de cap și/sau articulare, precum și frisoane cu febră.

Alți 920 de lucrători medicali au fost imunizați cu serul AstraZeneca în ultimele 24 de ore. Astfel, numărul total de cadre medicale vaccinate a ajuns la 7.367.

În 13 localități din țară, prima etapă a imunizării a fost deja încheiată. Printre acestea se numără Călărași, Căușeni, Criuleni, Drochia, Fălești, Soroca și Telenești.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal