Peste 120 de agenți economici din industria textilă și cea de procesare s-au informat despre acțiunile realizate de către autoritățile publice privind implementarea DCFTA, dar și despre strategiile de marketing în condițiile regimului liberalizat de comerț. Seminarele informative au avut loc în cadrul proiectului „DCFTA - Informarea și consolidarea capacităților agenților economici", implementat de Camera de Comerț și Industrie și Asociația Businessului European.
Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc a prezentat agenților economici un raport de progres cu privire la realizarea acțiunilor ce țin de implementarea DCFTA pentru primul trimistru al acestui an, subliniind că: ,,primele rezultate atestează o creștere a exportului pe piețele externe ale UE față de aceeași perioadă a anilor trecuți, fiind o ușoară creșetere și a importului, însă cu siguranță pot fi eliminate temerile populației cu privire la invazia produselor europene pe piața autohtonă”.
Care sunt prioritățile
Totodată, oficialul a menționat că printre prioritățile acestui an se numără: diversificarea listei de produse viabile pe piața din UE, valorificarea contigentelor la exportul produselor agroalimentare pe piața UE, finalizarea procedurilor de aderare la Convenția Pan-Euro-Mediteraneană privind regulile de origine a mărfurilor și avansarea în procesul de aderare la Convenția privind un regim de tranzit comun, elaboarea și coordonarea cu partea europeană a unui mecanism de cooperare interstituțional între autoritățile RM și cele din regiunea transnistreană pentru aplicarea prevederilor DCFTA.
Tehnici de marketing
De asemenea, în cadrul acestui ciclu de seminare agenții economici au aflat care sunt tehnicele de marketing care pot stimula comerțul cu țările europene, trainingul desfășurându-se într-un format intercativ, cu abordări directe a problememlor cu care se confruntă agenții economici și propunerea soluțiilor eficiente.
Printre temele discutate în cadrul cursului se înscriu: importanța cercetării de marketing și cercetare a pieței, segmentarea și poziționarea pe piață, mixul de marketing, strategia, politica de produs și politica de distribuție, comerțul electronic și marketingul de tip B2B, analiza concurenților, inclusiv analiza PEST și SWOT.
Seminar organizat în mai multe localități
Seminarele de instruire s-au desfășurat în perioada 28 aprilie - 6 mai în cinci localități din țară Bălți, Edineț, Cahul, Orhei și Râbnița la care au participat agenții economici din domeniul industriei textile și a celei de procesare.
Proiectul este finanțat de Guvernul Suediei și implementat prin intermediul Corporației Financiare Internaționale.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib
