Un deputat PAS propune modificarea legislației pentru a stimula angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu nevoi speciale

Un deputat PAS propune modificarea legislației pentru a stimula angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu nevoi speciale

Din cele aproape 180 de mii de persoane cu nevoi speciale din Republica Moldova, doar a cincea persoană aptă de muncă este ocupată, iar autoritățile fac prea puțin pentru a ajuta atât angajatorii, cât și aceste persoane să se integreze pe piața muncii. Este părerea deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Dan Perciun, care, pentru a stimula angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu nevoi speciale, propune modificarea legislației.

„Majoritatea persoanelor cu dizabilități locuiesc în mediul rural și nu au un loc de muncă. Statul face prea puțin pentru a stimula angajarea persoanelor cu dizabilități și de a ajuta atât angajatorii, cât și aceste persoane ca să se integreze pe piața muncii. Statul cheltuie mult pe tot felul de plăți sociale, în loc să investească în primul rând instruirea și angajarea persoanelor cu dizabilități. Din cei 4,6 milioane de lei care au fost alocați în 2019, s-au cheltuit doar 5%. Din cei 25 de milioane de lei planificați pentru anul 2020, s-au cheltuit doar 10%. Cu alte cuvinte, bani sunt, doar că ei nu sunt utilizați”, spune deputatul.

Acesta propune majorarea sumei prevăzute pentru subvenționarea salariului unei persoane cu dizabilitate de la 30% la 50% din salariul mediu pe economie. Astfel că angajatorii să primească 4.358 de lei, timp de șase luni, în cazul angajării unei persoane cu nevoi speciale, ceea ce înseamnă cu 1.744 de lei mai mult decât în prezent.

Se mai propune ca angajatorul să aibă dreptul de a utiliza subvenția destinată amenajării locului de muncă nu doar pentru echipamente, ci și pentru angajarea unei persoane de suport și adaptarea spațiului de lucru. De asemenea, parlamentarul vrea să fie creat un nou tip de subvenție, destinată compensării cheltuielilor de transport pentru persoanele cu nevoi speciale.

„Ar fi bine să fie acordat dreptul inclusiv pentru angajatorii din sectorul public de a beneficia de subvenția pentru adaptarea locului de muncă. Prevederile actuale acordă acest drept doar angajatorilor privați. Și modificarea Codului Muncii, prin excluderea interdicției de a angaja persoanele cu dizabilități pentru o perioadă de probă, ar trebui modificată”, a punctat deputatul.

La 1 ianuarie 2020, conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, numărul estimat al persoanelor cu nevoi speciale în Republica Moldova a constituit 177 mii de persoane, inclusiv 10.700 de copii cu vârsta de până la 17 ani. Persoanele cu nevoi speciale au reprezentat 6,7% din populaţia totală a ţării cu reședință obișnuită, iar copiii cu nevoi speciale au constituit 1,9% din numărul total al copiilor cu reședință obișnuită din Republica Moldova.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.