
Agricultorii moldoveni, afectați de secetă, vor primi 6.000 de tone de motorină. Ajutorul umanitar, oferit de Guvernul României
Agricultorii moldoveni, afectați de seceta din anul trecut, vor primi o mână de ajutor din partea țării vecine. România va acorda Republicii Moldova 6.000 de tone de motorină, în valoare de 18,3 milioane de roni (aproape 79 de milioane de lei moldovenești). În ședința din 11 martie, Guvernul de la Chișinău a luat act de ajutorul umanitar oferit.
・
Cabinetul de miniștri a stabilit că Agenția Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne va fi autoritatea responsabilă de recepționarea, depozitarea, păstrarea, evidența și distribuirea motorinei donate.
„Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, va stabili cantitatea eligibilă de motorină pentru fiecare producător agricol solicitant de ajutor umanitar, în baza cererilor acestora depuse la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, și va prezenta Comisiei interdepartamentale pentru ajutoarele umanitare lista agricultorilor (solicitanților eligibili), repartizați pe raioane. Distribuirea ajutorului umanitar se va efectua în baza deciziei Comisiei interdepartamentale pentru ajutoarele umanitare”, se mai spune în hotărârea aprobată.
Iar Ministerul Finanțelor va aloca Agenției Rezerve Materiale, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, din fondul de rezervă al Guvernului, trei milioane de lei pentru cheltuielile ce țin de:
- serviciile de broker;
- serviciile de recepționare, de evaluare a cantității și calității, de depozitare, păstrare, descărcare, încărcare, distribuire, de cazare și hrană a reprezentanților României împuterniciți să însoțească ajutorul umanitar;
- serviciile de transbordare a vagoanelor-cisterne cu motorină în punctul feroviar de trecere a frontierei de stat moldo-române și de lucrările de manevrare a acestora pe calea ferată a Republicii Moldova până la punctul de destinație;
- lucrările de descărcare a motorinei și pomparea ei în rezervorul de primire;
- serviciile de transportare a motorinei către stațiile petroliere și distribuire beneficiarilor finali, adică agricultorilor afectați de secetă.
Amintim că, în cadrul vizitei sale la Chișinău, din 29 decembrie 2020, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că țara sa va oferi Republicii Moldova până la 200 de mii de doze de vaccin și 6.000 de tone de motorină ajutor pentru agricultori.
Iar la data de 8 februarie 2021, miniștrii din Guvernul României au aprobat alocarea ajutorului umanitar.