Domnica Manole explică decizia CC de a declara neconstituționale legile cu privire la activitatea farmaceutică

Domnica Manole explică decizia CC de a declara neconstituționale legile cu privire la activitatea farmaceutică

Orice propunere legislativă, care atrage majorarea sau reducerea veniturilor bugetare sau a împrumuturilor, poate fi adoptată numai după ce este acceptată de Guvern. Declarația a fost făcută de președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit magistratei, acesta a fost unul dintre motivele care au stat la baza declarării neconstituționale a legilor cu privire la activitatea farmaceutică, votate de PSRM, Partidul Șor și ex-democrații de la Pentru Moldova.

„Pentru a stabili dacă Parlamentul a respectat prevederile prevăzute de Constituție, Curtea a analizat dacă propunerile au avut ca efect majorarea sau reducerea cheltuielilor bugetare și dacă au fost acceptate în prealabil de Guvern prin aviz. Pentru implementarea acestui proiect, cheltuielile vor avea proveniență bugetară. În acest condiții Guvernul urmează să planifice și să identifice resurse din bugetul pentru anul 2021. Costul de livrare la domiciliu a medicamentelor compensate va fi asigurat din fondul asigurărilor obligatorii, iar comercializarea medicamentelor în unitățile mobile presupune achitarea unor impozite care atrag majorarea sau reducerea veniturilor cheltuielilor bugetare”, a explicat Domnica Manole.

Curtea a stabilit că prima lege implică cheltuieli și/sau venituri bugetare. Și la a doua lege Curtea a observat că Guvernul va trebui să aloce mijloace financiare, pentru implementarea sistemului național de prescriere electronică, de exemplu”, a adăugat magistrata.

Publicitate

AGORA precizează că, joi, 11 martie 2021, Curtea Constituțională a hotărât că legile cu privire la activitatea farmaceutică, votate de PSRM, Partidul Șor și ex-democrații de la Pentru Moldova, sunt neconstituționale. Hotărârea a fost luată în urma sesizărilor depuse de Liviu Vovc, de la Platforma DA, de democrații Monica Babuc, Pavel Filip, Alexandru Jizdan, Ghenadie Buza și Igor Vremea, precum și de deputatul PAS Dan Perciun. Mai exact, este vorba de farmaciile mobile, livrarea medicamentelor la domiciliu, instituirea unui catalog de prețuri la medicamentele compensate, modificarea metodologiei de calculare a prețurilor, prescrierea electronică a medicamentelor, precum și instituirea obligației de serviciu pentru farmacii.

Precizăm că pe 16 decembrie 2020, Parlamentul a votat în lectură finală un proiect ce permitea, printre altele, activitatea farmaciilor mobile în localitățile din țară. Pentru susținerea inițiativei au votat 54 de deputați din PSRM, PP Șor și Pentru Moldova. Documentul a fost votat în pofida avizului negativ al Executivului și a faptului că specialiștii din sănătate au semnalat mai multe riscuri care ar putea apărea odată cu comercializarea medicamentelor în unitățile mobile.

La scurt timp după decizia Legislativului, Platforma DA a contestat această lege la CC.

Și deputații Partidului Democrat au sesizat Înalta Curte în privința acestui proiect. Potrivit lor, prevederile ar pune în pericol sănătatea oamenilor și securitatea farmaceutică a țării.

De asemenea, legile au fost contestate și de PAS la Curtea Constituțională. Potrivit autorului sesizării, Dan Perciun, modificările legislative efectuate aduc riscuri majore asupra sănătății populației și asupra integrității sistemului farmaceutic, dar și pot avea drept consecințe scumpirea medicamentelor și dispariția medicamentelor compensate din farmacii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal