Ambasadorul Marii Britanii, despre feciorul lui Vlad Filat: „Luca Filat a dus un stil de viață de lux la Londra”

Ambasadorul Marii Britanii, despre feciorul lui Vlad Filat: „Luca Filat a dus un stil de viață de lux la Londra”

Fiul liderului liberal-democrat, Vlad Filat, a dus la Londra un stil de viață de lux. Declarația a fost făcută de ambasadorul Marii Britanii, Steven Fisher, în cadrul unui interviu acordat portalului moldovacurata.md. Potrivit sursei citate, diplomatul a precizat că Regatul Unit recunoaște că acești bani „au fost furați de la cetățenii Republicii Moldova și e corect ca aceștia să fie restituiți”.

„Autoritățile britanice, acționând prin intermediul Ambasadei, vor colabora cu autoritățile moldovenești pentru a se asigura că aceste fonduri vor fi cheltuite într-un mod transparent, astfel încât poporul moldovenesc să poată vedea cum are loc acest proces”, a spus Fisher.

Diplomatul a adăugat că vor fi luate măsuri de precauție pentru ca Marea Britanie să aibă certitudinea că fondurile sunt cheltuite într-un mod transparent:

Publicitate

„Până la urmă, nu este de competența și responsabilitatea Regatului Unit să decidă cum specific vor fi utilizați acești bani. Acest lucru ar trebui să fie decis de autoritățile moldovenești. Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi și Președintele Maia Sandu mi-au împărtășit câteva idei inițiale promițătoare, dar trebuie să mai lucrăm împreună înainte de a decide ce inițiativă concretă vor susține aceste fonduri”.

Ambasadorul Marii Britanii a mai declarat că după ce se va conveni asupra modului în care vor fi folosiți banii returnați, urmează să fie semnat un Memorandum de înțelegere între Guvernul Regatului Unit și Guvernul Republicii Moldova. Diplomatul a oferit și câteva detalii din culisele anchetei desfășurate în Marea Britanie:

„Luca Filat s-a bucurat de un stil de viață de lux la Londra. Acesta închiria un apartament în centrul Londrei cu un preț de 390.000 lire sterline pe an și a achiziționat un vehicul de lux, Bentley Bentayga, la sosirea sa la Londra. Este neobișnuit ca un student să ducă un asemenea mod de viață. Investigațiile financiare au identificat faptul că Filat nu avea venituri în Marea Britanie. Confiscarea a fost destul de mediatizată în Regatul Unit, cu o percepție pozitivă. Publicul britanic susține legile Regatului Unit privind recuperarea banilor infracționali. Cred că este corect ca oamenii să nu beneficieze financiar din crimele lor”.

AGORA precizează că Marea Britanie urmează să transfere către Republica Moldova aproape jumătate de milion de lire sterline, bani reținuți de pe conturile fiului lui Vlad Filat, Luca Filat.

Fiul lui Vlad Filat a ajuns în vizorul autorităților londoneze, fiind forțat să predea aproape jumătate de milion de lire sterline, suspectat că banii pe care i-ar cheltui provin din activități ilegale ale tatălui său. Un anunț în acest sens a fost publicat de Agenția Națională în Criminalistică din Marea Britanie.

Citește și: NCA: Banii fiului lui Filat au fost confiscați într-o cauză civilă și nu are legătură cu alegerile din R. Moldova

Tot în februarie curent, avocatul lui Vlad Filat declara că banii înghețați de Londra din conturile fiului lui Vlad Filat nu ar proveni din sursele ex-premierului.

Menționăm că conturile lui Luca Filat au fost înghețate în mai 2018, când i s-a cerut să justifice de unde are banii, lucru pe care nu l-a făcut.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal