API și portalul StopFals lansează concursul „Gardienii Adevărului”

API și portalul StopFals lansează concursul „Gardienii Adevărului”

„Să combatem împreună falsurile!”. Este îndemnul Asociației Presei Independente (API) și al portalului Stopfals.md, care au lansat concursul „Gardienii Adevărului”. Acesta se desfășoară în cadrul campaniei împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, iar consumatorii care vor semnala cele mai multe dezinformări vor fi premiați.

Așadar, concursul are loc în perioada 4 - 25 martie 2021. Consumatorii de informații sunt încurajați să semnaleze pe platforma Semnale.stopfals.md falsurile din mass-media sau/și de pe rețelele sociale. Semnalele expediate vor fi aprobate după ce vor fi verificate de către experții API, iar, ulterior, vor fi publicate. Potrivit regulamentul concursului, nu vor fi acceptate semnalele falsurilor care au fost deja publicate pe platformă.

82 de premii pentru cei mai consecvenți „gardieni ai adevărului”

Publicitate

În cadrul concursului vor fi premiați 10 câștigători care vor semnala cele mai multe falsuri. Astfel, fiecare finalist va câștiga câte un set, care constă dintr-un tricou, o cană, o gentuță, două pixuri și două brățări cu imprimeurile campaniei. Adițional, primii patru din cei 10 câștigători vor fi premiați fiecare și cu câte un set, care va include un termos, un hard disk extern și o baterie externă, la fel cu imprimeurile campaniei. În total, vor fi oferite 82 de premii pentru cei mai consecvenți gardieni ai adevărului.

Câștigătorii vor fi anunțați până pe data de 30 martie 2021, pe Stopfals.md, pe pagina Gardienii.stopfals.md, pe pagina de Facebook a campaniei, precum și prin mesaje electronice expediate fiecărui câștigător.

Semnalând o știre falsă, curățăm spațiul informațional

Autor:

Inga Edu, profesoară la Colegiul de Industrie Ușoară din municipiul Bălți, care a desfășurat mai multe activități de educație media în nordul țării în calitate de colaboratoare a Campaniei STOP FALS!, susține că fiecare persoană care semnalează o știre falsă ajută la curățarea spațiului informațional din R. Moldova.

„Ştirile false sunt ca niște greble invizibile pe care calcă mulți oameni, în calitate de consumatori media. Ei nici nu conștientizează că acceptă involuntar statutul de victimă. Informația este materialul de construcție al unei mentalități. Paradoxul cel mai mare al societății noastre constă în faptul că cele mai neobiective știri alimentează cele mai rigide (de fapt, infectate) mentalități”, spune Inga Edu.

„Încurajăm cât mai multă lume din toată țara să semnaleze știrile false și să se înscrie în rândurile „gardienilor” care stau de strajă adevărului. Astfel, îi vom putea ajuta pe mulți alți oameni să nu cadă în plasa minciunilor și a manipulării. Totodată, la figurat vorbind, vom ajuta la dezinfectarea spațiul informațional autohton de acest fenomen toxic al dezinformării”, afirmă Petru Macovei, directorul executiv API.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal