
Reacția Ministerului Sănătății, despre stoparea vaccinării cu serul AstraZeneca în Danemarca și Austria: „Nu prezintă niciun pericol”
Ministerul Sănătății din R. Moldova vine cu o reacție în contextul în care Danemarca și Austria au stopat procesul de imunizare cu vaccinul AstraZeneca. Astfel, specialiștii moldoveni spun că urmăresc continuu rapoartele oficiale, iar potrivit monitorizărilor făcute de PRAC din cadrul Agenției Europene a Medicamentului, „formarea cheagurilor de sânge la persoanele vaccinate cu AstraZeneca nu este mai mare decât cel observat în rândul populației generale”.
・
„Specialiștii în imunizare și autoritățile responsabile de gestionarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova, urmăresc derularea campaniei de vaccinare și analizează minuțios fiecare eveniment advers post-imunizare.
Până în prezent, în Republica Moldova, au fost administrate 9.341 doze de vaccin AstraZeneca și au fost înregistrate 303 reacții adverse ușoare, care nu prezintă niciun pericol pentru viața și sănătatea celor vaccinați”, se menționează în declarația oficială a Ministerului Sănătății din R. Moldova.
Vaccinul AstraZeneca este utilizat în Marea Britanie, Uniunea Europeană, Australia.
Precizăm că Danemarca a hotărât să suspende, pentru moment, imunizarea cu vaccinurile AstraZeneca, în semn de precauție. Decizia vine după ce au fost raportate cazuri de formare a cheagurilor în sângele persoanelor care au primit prima doză de vaccin, relatează euronews.com.
Anterior, Austria a anunţat că a încetat administrarea unui lot de vaccinuri produse de compania britanico-suedeză AstraZeneca, după ce o asistentă, în vârstă de 49 de ani, a încetat din viaţă din cauza unor probleme grave de coagulare a sângelui la câteva zile după ce l-a primit.
Drept răspuns, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că o anchetă preliminară nu a stabilit nicio legătură dintre vaccinul AstraZeneca şi decesul asistentei.
Menționăm că primele doze de vaccin, produse de AstraZeneca, au ajuns la Chișinău pe 27 februarie 2021, făcând parte din donația oferită de Guvernul României. Astfel, vaccinarea anti-coronavirus a început pe 2 martie în Republica Moldova, cu imunizarea angajaților medicali din secțiile de terapie intensivă și cu profil COVID-19.