Autoritățile din România au decis, joi seara, ca măsură de extremă precauție, să suspende vaccinarea cu serul AstraZeneca din lotul ABV2856, scrie presa din România. Asta după ce, în Italia, în urma administrării acestui preparat, au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți. Mai mult, s-a dispus scoaterea din centrele de vaccinare unde au fost distribuite aceste doze și înlocuirea lor cu seruri din alte loturi primite de țara vecină. De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) din Republica Moldova susțin că dozele respective nu au ajuns la Chișinău.
Digi24 scrie că mai mulți telespectatori au trimis pe adresa redacției adeverințele lor de vaccinare, în care apare lotul de vaccin produs de AstraZeneca - ABV2856. În total, nouă state au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca.
„În România nu există acel lot despre care vorbește EMA, care a fost în 17 țări. Acolo nu avem nicio problemă. Există primul lot din AstraZeneca, unde mai avem 3.000 de doze cred, care vor fi puse o săptămână în carantină. O să luăm o decizie. Nu există o decizie a EMA, luăm noi această decizie, pentru că vrem să fim precauți. Este o suspiciune în Italia, nu este un caz clar. Atunci, ca să fim precauți, să nu existe nicio problemă, decizia luată a fost ca aceste 3.000 de doze să fie puse în carantină. Nu este o recomandare EMA”, a spus premierul român Florin Cîțu la B1.
Celălalt lot, ABV5300, a fost livrat în 17 țări din UE și cuprinde un milion de doze de vaccin. Unele țări din UE au suspendat ulterior acest lot ca măsură de precauție.
Statele care au primit vaccinuri din lotul ABV5300 sunt: Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Spania, Suedia. Lotul de vaccinuri retras de Italia, ABV2856, și care se află și în România, este diferit de cel semnalat anterior de Austria.
Reacția autorităților de la Chișinău
Reprezentanții MSMPS au precizat că „vaccinurile din lotul ABV2856 nu sunt utilizate pe teritoriul Republicii Moldova”.
„Cele 21.600 doze de vaccin AstraZeneca, recepționate ca donație din România, fac parte din lotul AstraZeneca ABV6096. Specialiștii în imunizare și autoritățile responsabile de gestionarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova, urmăresc mersul campaniei și analizează minuțios fiecare eveniment advers post-imunizare”, susțin reprezentanții instituției.
Menționăm că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, joi, „continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că, la ora actuală, nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.
Vezi și aceste știri

Reacția Ministerului Sănătății, despre stoparea vaccinării cu serul AstraZeneca în Danemarca și Austria: „Nu prezintă niciun pericol”

Danemarca a suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca. Autoritățile au primit rapoarte privind formarea cheagurilor de sânge
