
Igor Dodon schimbă retorica? Socialistul nu exclude posibilitatea suspendării președintei Maia Sandu
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că există posibilitatea suspendării președintei Maia Sandu, dar a menționat că nu și-ar dori să ajungă la acest scenariu. Declarațiile au fost făcute în cadrul unul interviu oferit postului de televiziune Prime.
・
„Eu vă asigur că nu va fi referendum de scoatere din funcție a președintelui țării, pentru că asta costă bani, aceleași 100 și ceva de milioane și nu rezolvi nimic revii iarăși la același blocaj. Suspendarea din funcție pentru o anumită perioadă, pentru a transmite competențele președintelui Parlamentului, este o soluție, dar eu nu vreau să ajung la ea, pentru că am trecut și eu prin astfel de experiențe”, a declarat liderul socialiștilor.
Igor Dodon a mai spus că socialiștii caută soluții juridice pentru a „impune președintele să execute Constituția”. Liderul PSRM nu exclude că ar putea avea loc modificarea Legii Supreme.
„Este posibilitatea de modificare a Constituției. Există modalitatea de suspendare a președintelui, care se ia cu 67 de voturi, există posibilitatea de interpretare a Constituției de către Curtea Constituțională, de a implica partenerii externi, de exemplu Comisia de la Veneția”, a declarat Igor Dodon.
„Eu nu cred că există probleme pentru a găsi consens pentru modificarea Constituției. Mai bine modifici Constituția, decât să suspenzi președintele”, a mai adăugat liderul socialist.
La finele lunii ianuarie, liderul socialiștilor, Igor Dodon, spunea că în țara noastră este puțin probabil să aibă loc procedura de impeachment, deoarece aceasta este practic „irealizabilă”. În schimb, în sesizarea depusă la Curtea Constituțională, socialiștii le-au solicitat magistraților să dea apreciere dacă, prin refuzul de a o propune pe Mariana Durleșteanu în funcția de prim-ministru, președinta Maia Sandu a săvârșit o faptă gravă, care ar putea sta la baza inițierii procedurii de suspendare din funcție. Înalta Curte a declarat inadmisibilă această solicitare.
Totodată, Igor Dodon a spus că PSRM analizează scenariul ca președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, să-i locul Maiei Sandu, în calitate de președintă interimară, astfel încât Mariana Durleșteanu să fie, totuși, desemnată în funcția de premier.
Menționăm că, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputaţi. Ulterior, în cel mult 30 de zile, se organizează un referendum pentru demiterea președintelui. Ca șeful statului să fie demis, este nevoie de tot de atâtea voturi pentru impeachment câte au fost exprimate pentru președinte când a fost ales în funcție, plus un vot.