Autoritățile vor cumpăra vaccinuri în regim de urgență. Proiectul de lege, votat cu scandal în Parlament

Autoritățile vor cumpăra vaccinuri în regim de urgență. Proiectul de lege, votat cu scandal în Parlament

Proiectul de lege care permite procurarea rapidă a vaccinurilor anti-COVID a fost votat de Parlament în prima lectură. Documentul reglementează procedura de procurare a vaccinurilor anti-coronavirus, cu derogare de la prevederile Legii privind achizițiile publice. Proiectul de lege a trezit numeroase nemulțumiri din partea unor deputați, care au spus că noile proceduri vor favoriza cumpărarea unui singur vaccin - Sputnik V. 

Potrivit documentului, un vaccin va costa circa 10 dolari.

Aleșii PAS și cei ai Platformei DA au declarat că documentul ar favoriza cumpărarea vaccinul rus Sputnik V.

„Noi nu cumpăram covoare cu X număr de producători necunoscuți. Producătorii erau clari. Dacă o să mergeți pe licitație, ținând cont că unicul vaccin autorizat în Republica Moldova este Sputnik-ul, celelalte vaccinuri nu sunt autorizate, este permis doar importul lor, o să poată participa la licitație doar Sputnik. Ceea ce nu e neapărat un lucru rău, dar este important să asigurăm o diversitate de vaccinuri”, a declarat deputatul PAS Dan Perciun.

„Trebuie să căutam și să găsim soluția optimală. Toate vaccinurile trebuie să nimerească pe piața Republici Moldova”, a declarat președinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi.

Unii deputați au spus că noile modificări ar putea favoriza corupția în procesul de cumpărare a vaccinurilor, prin participarea intermediarilor.

„Pandemia este folosită ca paravan pentru a acoperi tot felul de prostii. Nimeni nu spune că vaccinarea nu e importantă. Vaccinuri trebuie urgent și trebuie să avem o urgență maximă, dar nu în detrimentul transparenței și în folosul corupției”, a declarat deputatul PAS Dumitru Alaiba.

„Am impresia că Parlamentul Republicii Moldova, în componența sa deplină, a ajuns pe altă planetă, în altă realitate. Pentru ce atâtea discuții? Poate începem să discutăm formulele biologice ale unui vaccin?”, a declarat deputatul Pro Moldova Andrian Candu.

„Să fie excluși intermediarii? Dar să fie măcar toți, dacă un producător o să spună „eu nu am, du-te la distribuitorul meu care e în țara respectivă și găsește”, acolo trebuie de dus și de găsit, fără nici un alintat. Noi aici nu facem altceva decât ne dăm în spectacol și ne măsurăm mușchii”, a mai adăugat Adrian Candu.

Potrivit documentului aprobat de Parlament, în cazuri de extremă urgență, este prevăzută atribuirea contractelor de achiziții publice privind achiziționarea vaccinurilor anti-COVID prin utilizarea procedurii de negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.