Uniunea Europeană a fost declarată „zonă liberă pentru LGBTIQ”

Uniunea Europeană a fost declarată „zonă liberă pentru LGBTIQ”

Parlamentul European a votat o rezoluție, prin care adoptă o poziție foarte clară în favoarea drepturilor și libertăților omului. Decizia survine ca o reacție la rezoluțiile adoptate împotriva persoanelor cu orientări sexuale diferite, transmite dw.com.

Cu o majoritate de 492 de voturi pro, 141 contra și 46 de abțineri, eurodeputații de la Bruxelles au aprobat solicitarea ca Uniunea Europeană să fie considerată „zonă liberă pentru persoanele LGBTIQ”. LGBTIQ înseamnă lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali, intersexuali și Queer.

Polonia, țară catolică tradiționalistă, a fost criticată în mod repetat pentru discriminarea minorităților sexuale. Începând din 2019, în jur de 100 de localități poloneze s-au declarat „zone libere de LGBTI”. Partidul național-conservator PiS, aflat la guvernare, critică regulat o presupusă „Ideologie LGBTI”, care ar fi alimentată de „eurocrații” de la Bruxelles și care s-ar orienta împotriva tradițiilor și valorilor poloneze.

Publicitate

Declarația Parlamentului European poate fi considerată o reacție la aceste rezoluții din Polonia. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris deja de miercuri, pe Twitter, că UE ar fi o zonă liberă pentru LGBTIQ: „Să fii tu însuți nu este o ideologie. Este identitatea ta. Nimeni nu poate să ți-o ia.”

Și comisara europeană pentru Egalitate, Helena Dalli, a salutat inițiativa legislativului comunitar. „UE trebuie să fie o zonă liberă pentru noi toți, fără excepție”, a declarat comisara de origine malteză.

Aprobare din (aproape) toate taberele

Eurodeputatul ecologist Terry Reintke crede că rezoluția PE este un semnal important, dar doar un prim pas: „Știm că, în continuare, în prea multe locuri din UE, viețile noastre sunt periclitate, drepturile noastre sunt limitate, libertățile noastre sunt sufocate brutal”.

Și liderul grupului parlamentar al social-democraților, Iratxe García Pérez, a arătat că, și în țări din UE, violența și discriminarea sunt încă o realitate pentru comunitatea LGBTIQ. În acest context, eurodeputatul liberal Pierre Karleskind a numit declarația PE o promisiune făcută întregii comunități LGBTIQ din Europa.

Creștin-democrata Roberta Metsola a insistat că nimeni nu ar trebui să fie nevoit să se adapteze la nedreptate. Ideea este să mergem cu toții înainte, fără a lăsa pe nimeni în urmă. María Eugenia Rodríguez Palop, membră a grupului Stângii, crede că declarația PE este un obstacol în calea impunerii homofobiei.

Asociația comunității LGBTI Ilga a salutat gestul Parlamentului European, dar a cerut măsuri mai concrete. Conservatorii și naționaliștii de dreapta din Parlamentul European au votat împotriva documentului. Ei au acuzat celelalte grupuri parlamentare de ideologie și propagandă stângistă.

Critici previzibile

Eurodeputatul PiS Ryszard Legutko a calificat drept „absurdă” declarația PE, numind legislativul comunitar „o mare mașinărie ideologică". Politica privind familia ar fi exclusiv de competența guvernelor naționale din statele membre, iar localitățile poloneze ar fi total îndreptățite să apere familia tradițională și să ferească copiii de „îndoctrinarea” cu „absurdități” de tipul teoriilor gender.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal