Deputații au dat vot de neîncredere și au cerut demisia conducerii ANRE

Deputații au dat vot de neîncredere și au cerut demisia conducerii ANRE

Deputații au oferit vot de neîncredere conducerii ANRE și au cerut demisia Consiliului de Administrație al instituției. Hotărârea a fost adoptată cu majoritatea voturilor parlamentarilor, prezenți în sală, în urma  audierii directorului ANRE, Veaceslav Untila. 

În hotărâre se menționează că în perioada de criză pandemică și criză economică, regulatorul național nu a întreprins nicio măsură în vederea prevenirii scumpirii prețurilor la carburanți, precum și nu a avut un rol proactiv în vederea prevenirii creșterii bruște a prețurilor acestora.

„Având în vedere faptul că Consiliul Concurenței s-a autosesizat despre situația de pe piața carburanților și a lansat investigarea înțelegerilor de cartel, în termen de maximum 30 de zile va prezenta Comisiei economie, buget și finanțe raportul de investigație și propunerile de redresare a situației”, se mai spune în hotărârea Paramentului.

Publicitate

Precizăm că directorul general ANRE, Veaceslav Untila, a fost audiat în plenul Parlamentului după ce companiile petroliere au afișat prețuri mai mari pentru un litru de benzină și motorină. Acesta a declarat că nu deține instrumentele necesare pentru a stopa scumpirea carburanților, care potrivit deputaților, e a cincea majorare din acest an.

„Am făcut tot ce am putut, dar pârghii nu prea avem. Noi am convocat agenții economici. Ei spun că sunt atenți față de agricultori. Nu are ANRE pârghii ca să îi tragă la răspundere. Astăzi, în Parlament, avem 24 de proiecte de lege în privința ANRE. Noi mâine poimâine rămânem fără electricieni specializați. În 2020, devieri negative la MoldovaGaz - 2,5 miliarde de lei. Dați-ne pârghii și vom reglementa tarifele. Aici nu putem interveni”, a spus Veaceslav Untila.

Companiile petroliere din R. Moldova au prezentat, din nou, prețuri mai mari la carburanți, după ce ultima scumpirea a fost observată la data de 17 februarie curent.

Astfel, un litru de benzină standard 95 la stațiile de alimentare costă 19,25 lei, cu aproape un leu mai scump decât luna trecută. La fel, un litru de motorină costă 16,25 lei, în timp ce, în februarie, costa 15,55 lei.

În prezent, petroliștii singuri stabilesc și schimbă prețurile de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere, fără intervenția ANRE.

De menționat că în luna decembrie a anului trecut atât benzina, cât și motorina s-au scumpit cu circa 50 de bani. Anul 2020 s-a încheiat cu o scumpire de 1-2%.

Scumpirile curente sunt cauzate și de majorarea accizelor la importul carburanților cu 9% de la 1 ianuarie 2021.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal