Platforma Pentru Moldova, din care fac parte fracțiunea Partidului Șor și o parte din deputații care au părăsit PDM, insistă pe trecerea la învățământul online. Structura politică îi cere Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) să-și anuleze decizia din 12 martie, prin care s-a dispus reluarea parțială a studiilor în regim normal.
„Decizia CNESP de a relua parțial procesul de învățământ, cu prezența fizică a elevilor în clase, în condițiile în care în această săptămână se înregistrează cel mai mare număr de îmbolnăviri, este una care pune în pericol viața și sănătatea a zeci de mii de copii, dar și profesori, părinți și bunici. Mai mult decât atât, CNESP, care este principala autoritate în vederea stabilirii măsurilor antiepidemice, practic își derogă obligațiunile și le transmite autorităților locale, ceea ce va provoca și mai mult haos și acțiuni contradictorii”, se spune într-un comunicat emis presei.
Pentru Moldova mai menționează că „este absolut nejustificat ca, în această situație complicată, să expui pericolului copiii și cadrele didactice, multe dintre care sunt în vârstă”.
„Pe lângă faptul că riscăm să transformăm școlile în focare de răspândire a infecției, redeschiderea instituțiilor de învățământ va aglomera circulația și transportul public. Asta în condițiile în care se recomandă mai mult ca niciodată autoizolarea la domiciliu. [...] Revenirea în clase va duce la creșterea numărului de îmbolnăviri, ceea ce va reprezenta o nouă palmă dată sistemului nostru medical”, mai spune platforma politică.
Cum vor reveni copiii la școală
Menționăm că, potrivit deciziei CNESP, începând cu data de 16 martie, copiii vor reveni la școală, însă în funcție de codul de alertă din regiunea respectivă:
– Pentru localitățile în care se atestă gradul de alertă Cod Verde sau Cod Galben (incidența mai mică de 49 de cazuri COVID-19 la 100 mii populație în ultimele 14 zile), procesul de studii se va desfășura cu prezența fizică a preșcolarilor, elevilor și studenților în instituțiile de învățământ, cu respectarea strictă a normelor de sănătate publică privind prevenirea și răspândirea COVID-19.
– Pentru localitățile în care se atestă gradul de alertă Cod Portocaliu (incidența cuprinsă între 50-100 de cazuri COVID-19 la 100 mii populație în ultimele 14 zile), procesul de studii cu prezența fizică va fi permis preșcolarilor, elevilor din învățământul primar, elevilor din clasele absolvente (a IX-a, a XII-a, a XIII-a (din școlile serale)), precum și a elevilor din învățământul profesional tehnic antrenați la stagiile de practică și a studenților din anii terminali din învățământul superior la orele practice. Pentru elevii și studenții din celelalte clase și ani de studii, procesul educațional va fi organizat la distanță.
– Pentru localitățile în care se atestă gradul de alertă Cod Roșu (incidența mai mare de 100 de cazuri COVID-19 la 100 mii populație în ultimele 14 zile), va fi asigurată participarea zilnică, cu prezență fizică în instituțiile de învățământ, a preșcolarilor și a elevilor din învățământul primar, precum și a unui contingent de 50% din numărul total de elevi ai claselor absolvente (a IX-a, a XII-a, a XIII-a) și a elevilor și studenților din anii terminali din învățământul profesional tehnic și superior. Pentru elevii și studenții din celelalte clase și ani de studii, procesul educațional va fi organizat la distanță.