„Este o mizerie”. Nicolae Eșanu, despre respingerea candidaturii Vioricăi Puica pentru funcția de judecător la CSJ

„Este o mizerie”. Nicolae Eșanu, despre respingerea candidaturii Vioricăi Puica pentru funcția de judecător la CSJ

„Este o mizerie”. Așa a comentat ex-secretarul de stat de la Justiție, Nicolae Eșanu, decizia Parlamentului de a respinge candidatura Vioricăi Puica pentru numirea în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ).

„Respingerea candidaturii doamnei Puica este o mizerie. Si toți cei care au contribuit la asta sunt responsabili, cel puțin moral, pentru că au ratat șansa de a schimba ceva în justiție. Nu știu dacă dl Dodon a susținut această decizie. Dar regret ca nu am reușit să-l conving că trebuie să facă tot ce poate pentru a nu admite acest deznodământ. Însă, chiar dacă a privit doar pasiv, oricum se face responsabil pentru această decizie”, a scris pe Facebook fostul consilier al ex-premierului Ion Chicu, Nicolae Eșanu.

Menționăm că, în cadrul ședinței Parlamentului de vineri, 12 martie, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, socialistul Vasile Bolea, a propus respingerea candidaturii Vioricăi Puica pentru funcția de judecător la CSJ, pe motiv că proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi în comisie. Magistrata fusese desemnată pentru această funcție de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în urma organizării unui concurs.

Publicitate

„Au fost propuși mai mulți candidați la funcția de judecător la CSJ. O parte au fost votați, o parte – nu. Care sunt motivele nu se cunoaște. Cetățenii trebuie să înțeleagă că a avut loc o înțelegere politică pe seama justiției. Candidaturile doamnei Puica și doamnei Miron au fost respinse, pe motiv că s-au întâlnit la Președinție cu președintele Republicii Moldova. Ceilalți, care au fost votați, sunt coordonați între deputații care au ridicat mâna. Trebuie să vă fie frică de politizarea proceselor politice. Nici nu vă imaginați ce s-ar întâmpla cu soarta voastră, neavând dreptul la apărare, transparență la examinarea dosarelor. În Parlament s-a comis o crimă, ca altele din justiție”, a intervenit deputatul Partidului Plaforma DA Dinu Plîngău.

Vasile Bolea nu a venit însă cu o replică sau cu explicații în privința acestei decizii. În pofida criticilor, respingerea candidaturii a fost votată de PSRM, Partidul Șor, ex-democrații de la Pentru Moldova, fostul democrat, în prezent neafiliat, Eugeniu Nichiforciuc, dar și de deputatul independent Alexandr Oleinic.

Menționăm că, la ședința Parlamentului din 12 martie, magistrata Tamara Chișca-Doneva, cea care a făcut parte din completul de judecători în cazul „Gemeni”, care a dus la obligarea statului de către CtEDO să achite prejudicii de până la 3,6 milioane de euro, a fost numită vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal