
În Chișinău, a fost prelungită starea de urgență în sănătate publică până pe 15 aprilie. Elevii din capitală vor reveni la studii din 16 martie
Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită în Chișinău până pe 15 aprilie. Cel puțin asta a decis Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău.
・
Astfel, potrivit hotărârii, purtatul măștii rămâne obligatoriu atât în spațiile închise, cât și în cele deschise.
„Conducătorii instituțiilor private și publice vor organiza regim de lucru special, prin atragerea la serviciu a personalului strict necesar, activitatea cărora necesită prezența obligatorie la serviciu”, se menționează în decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău.
La fel, copiii vor continua să frecventeze grădinițele din capitală cu prezența fizică. Totodată, elevii din clasele primare și absolvente vor reveni la studii cu prezența fizică începând cu 16 martie, cu respectarea măsurilor epidemiologice. Elevii din celelalte clase vor reveni la studii în format online.
În cazul activității extrașcolare, potrivit Comisiei, este acceptată prezența fizică a unui număr maxim de 15 de elevi în grupă.
CNSP a decis în urmă cu două zile că elevii vor reveni la studii începând cu 16 martie în baza a trei scenarii, în funcție de evoluția situației epidemiologice din fiecare localitate.
Astfel, pentru localitățile în care se atestă gradul de alertă Cod Verde sau Cod Galben, procesul de studii se va desfășura cu prezența fizică a elevilor cu respectarea strictă a măsurilor epidemiologice
În cazul localităților cu gradul de alertă de Cod Portocaliu, procesul de studii cu prezența fizică va fi permis preșcolarilor, elevilor din învățământul primar, elevilor din clasele absolvente, precum și a elevilor din învățământul profesional tehnic și a studenților din anii terminali din învățământul superior la orele practice. Pentru elevii și studenții din celelalte clase și ani de studii, orele de studii vor fi organizate în regim online
La fel, chiar dacă e Cod Roșu, o parte din elevi vor reveni pe băncile școlii în formă fizică. E vorba de preșcolari, elevii din învățământul primar, precum și a unui contingent de 50% din numărul total de elevi ai claselor absolvente și a elevilor și studenților din anii terminali din învățământul profesional tehnic și superior. Ceilalți vor studia online.
Menționăm că, pe 13 martie, Consiliul Suprem de Securitate a propus instituirea stării de urgență pentru două săptămâni. Guvernului i s-a recomandat ca, timp de trei zile, să vină cu un plan de restricții și măsuri compensatorii pentru categoriile afectate. „Am avut și poziții politice mai maleabile din partea celor care se tem că acțiunile hotărâte pot fi nepopulare. Poziția Președinției e că statul nu poate să stea cu capul în nisip”, a declarat Maia Sandu după ședința CSS.
Ulterior, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Platforma DA, Alexandru Slusari, a criticat decizia CSS de a recomanda instalarea unui lockdown. Deputatul, la fel, a insistat pe învestirea unui nou guvern, însă în frunte cu Andrei Năstase.
Și socialiștii se opun instalării unui lockdown pentru două săptămâni. Mai mult, președintele fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, care a participat la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) de sâmbătă, susține că propunerea de a declara stare de urgență ar aparține președintei Maia Sandu și „nicidecum majorității membrilor CSS”.