
Piramidele financiare sunt o provocare contemporană greu de ignorat. Ele înglobează o armată de milioane de membri și generează un circuit financiar de miliarde. Membrii noi sunt ademeniți în scheme de câștiguri uluitoare. Condiția primară de inițiere în afacere este achitarea, la intrare, a contribuțiilor de membru. Bunurile și serviciile vândute de obicei sunt miracole și lucruri inutile care variază de la investiții în acțiuni fictive, investiții în criptovalute false, realizarea produselor magice cu efecte fenomenale și multe altele. Vânzarea acestor servicii și bunuri are un singur scop: atragerea în piramidă a membrilor noi cu jumulirea lor de cotizații de intrare, pentru a alimenta locomotiva piramidei cu noi și noi influxuri de bani de pe urma lacrimilor cauzate de pierderile inevitabile ale investițiilor făcute de fiecare nou venit. Odată ajunși în schema piramidală, unica oportunitate de reîntoarcere a investiției este obținerea dividendelor de pe fiecare persoană recrutată, care de cele mai mute ori apelează la propriile rude și prieteni pentru a obține noi resurse pentru schema escrocheriei instituite de liderii piramidei.
Sub masca comercializării produselor sau a unei promisiuni de venituri pasive, compania are drept scop să se extindă exponențial, alimentându-se necontenit cu sânge, adică clienți proaspeți. Finalul inevitabil al unei piramide este unul - falimentul. Aceasta se întâmplă când structura minciunii devine evidentă și lumea încetează să creadă în această piramidă. Prin urmare ea moare dând naștere în schimb unei noi piramide cu o nouă minciună.

Cum înțelegem că am dat peste o schemă piramidală?
Feudalismul recrutorilor – sau cine strânge smântâna?
Piramida beneficiilor celor de sus
Piramidele financiare sunt sortite falimentului
Marketingul de rețea versus Piramidele financiare
Filosofia piramidelor
„Nu rata oportunitatea!”
„Câștigă rapid cu minim efort”
„Noi credem în succesul tău!”
Istoria piramidelor. Schema Ponzi.
Tipologia piramidelor financiare
Piramide financiare dezvoltate în Republica Moldova
Cum rezistăm în fața piramidelor financiare?
Concluzie.
Poți face diferența
Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.
Vezi și aceste știri

OPINIE | Noua paradigmă de dezvoltare regională – ce mai urmează de schimbat?

OPINIE | Auditul achizițiilor publice la Ministerului Educației. Gestiunea defectuoasă sau achiziții publice cu scop de delapidare?
