Scriitorul Nicolae Dabija a fost petrecut, astăzi, pe ultimul drum de rude, prieteni, cititori și oameni de cultură. În dimineața zilei, a fost oficiată o slujbă la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla din Chișinău. Ulterior, cortegiul funerar a pornit spre Cimitirul Central, unde scriitorul a fost înmormântat cu onoruri militare.
UPDATE 14:00 Scriitorul Nicolae Dabija a fost înmormântat cu onoruri militare.
UPDATE 13:55 Oamenii își iau rămas bun, în aceste clipe, de la scriitorul Nicolae Dabija.
UPDATE 13:07 „Dumnezeu să îl ierte pe marele dispărut, să ne ierte și pe noi, să ierte medicii care sunt cam obosiți și care, poate, au fost nepăsători”, a spus academicianul Mihai Cimpoi.
UPDATE 12:45 „Lucrările lui vor fi întotdeauna parte componentă a tezaurului literaturii române”, a declarat Lilia Pogolșa, ministra interimară a Educației, Culturii și Cercetării.
UPDATE 12:40 „Eram tânăr în clasele finale în școala medie, încă până a se trece de la grafia chirilica la grafia latina. Și îmi vor rămâne toată viața acele clipe când citeam din scoarță în scoarță Revista Basarabiei și, mai cu seamă, Literatura și Arta”, a spus Aureliu Ciocoi, prim-ministrul interimar al Republicii Moldova.
UPDATE 12:38 Este ținut un minut de reculegere.
UPDATE 12:30 Are loc o ceremonie în memoria scriitorului Nicolae Dabija.
UPDATE 12:25 Cortegiul funerar a ajuns la Cimitirul Central.
UPDATE 11:50 Cortegiul funerar a pornit spre Cimitirul Central de pe strada Armenească.
UPDATE 11:44 Zeci de oameni s-au adunat în fața Catedralei Sfânta Teodora de la Sihla din Chișinău pentru a-l petrece pe ultimul drum pe Nicolae Dabija.
Drapelul de stat de pe clădirea Parlamentului Republicii Moldova a fost coborât în bernă, iar drapelele de stat din faţa instituţiei au fost legate cu panglică de doliu, în memoria scriitorului.
Nicolae Dabija a încetat din viață vineri, 12 martie, pe patul de spital, în urma complicațiilor provocate de virusul COVID-19. Scriitorul avea 72 de ani.
Născut la 15 iulie 1948, în satul Codreni din raionul Cimișlia, Nicolae Dabija a fost un scriitor, istoric literar, om politic din Republica Moldova. În același timp, Dabija a fost membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.
A fost redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta” de la fondare și până la moartea sa, jucând un rol important în mișcarea de renaștere națională de la sfârșitul anilor 1980, când ziarul înregistra un tiraj de circa 260.000 de exemplare.
În calitate de om politic, s-a remarcat ca membru al grupului de inițiativă de creare a Frontului Popular din Moldova, ajungând și deputat în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești în perioada 1989-1991 și deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în anii 1990 - 1994 și 1998 - 2001. A fost președinte al Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova, care, la 1 iulie 2008, avea peste 250.000 de membri, fiind cea mai mare organizație nonguvernamentală din Moldova.
În calitate de scriitor, a fost distins cu premiul festivalului internațional de poezie tânără în 1982, marele premiu pentru poezie „Nichita Stănescu” în 1992, premiul „Giacomo Leopardi” al Centrului Mondial al Poeziei în 2015, precum și cu numeroase titluri de Doctor Honoris Causa.
Vezi și aceste știri

Drapelul R. Moldova de pe clădirea Parlamentului, coborât în bernă în semn de comemorare a lui Nicolae Dabija (VIDEO)

15 martie - zi de doliu național pentru comemorarea lui Nicolae Dabija. Maia Sandu a semnat decretul

Mesajul Maiei Sandu după decesul lui Nicolae Dabija: „Zi tristă pentru comunitatea literară”
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
