Educația Interculturală, dezvoltată în trei instituții de învățământ superior și promovată la nivel național (VIDEO)

Educația Interculturală, dezvoltată în trei instituții de învățământ superior și promovată la nivel național (VIDEO)

S-a încheiat faza I a proiectului „Promovarea și dezvoltarea educației interculturale (EIC) în formarea inițială a cadrelor didactice”, care a pus bazele unei abordări curriculare holistice pentru formarea viitoarelor cadre didactice în trei universități din zone multiculturale ale Republicii Moldova. Au fost elaborate trei curricula de educație interculturală și trei ghiduri metodologice pentru fiecare universitate în parte, incluzând aspectele specifice contextului educațional și sociocultural. 

Cifrele de la finalul primei faze a proiectului sunt îmbucurătoare și optimiste pentru dezvoltarea și promovarea toleranței și a comunicării interculturale în instituțiile de învățământ de la toate nivelurile.

Publicitate

„Este primul proiect la care Fundația pentru copii “Pestalozzi”, în colaborare cu Centrul Educațional PRO DIDACTICA lucrează la nivel de universitate. Rezultatele proiectului sunt cele așteptate, cele dorite și cele planificate.”

Natalia BALTĂ, coordonator național, reprezentant al Fundației pentru Copii Pestalozzi din Elveția în Moldova

Autor:

„Proiectul, care a fost finanțat de Fundația pentru copii “Pestalozzi”, într-adevăr a avut un impact deosebit asupra mediului universitar din RM. Este unul de pionierat, atât prin faptul că pentru prima dată s-au editat curricula, axate pe contextele multiculturale diferite din trei zone ale RM, dar și prin faptul că investiția în formarea cadrelor didactice a fost una deosebită. Cadrele didactice au participat la foarte multe programe de formare, atât cu experți de la noi din țară, cât și de peste hotare. Comunitatea academică pe care noi am creat-o în acest proiect într-adevăr s-a manifestat nu doar în cadrul proiectului și la nivel instituțional, așa cum universitățile reprezintă trei regiuni din RM, dar s-a manifestat și la nivel internațional, prin publicații științifice”, spune Viorica GORAȘ-POSTICĂ, dr. hab., prof. univ., expert proiect, CE PRO DIDACTICA, USM.

Autor:

În toate cele trei universități beneficiare au fost inaugurate Centre de resurse didactice pentru Educația Interculturală, dotate cu echipament tehnic, diverse materiale didactice: hărți, planșe, jocuri, enciclopedii și literatură metodică.

„Cea mai mare performanță pe care a dobândit-o Universitatea de Stat din Comrat este deschiderea Centrului de Educație Interculturală pentru promovarea educației interculturale în rândul viitorilor pedagogi, care va fi o axă principală în formarea, orientarea și dezvoltarea competențelor profesionale ale viitorilor pedagogi. Acesta va fi un centru consultativ pentru cadrele didactice ce îndeplinesc funcția de coordonator, metodist al practicii pedagogice sau mentor al studentului stagiar”, menționează Maria IANIOGLO, dr., conf. univ., Catedra Pedagogie și Psihologie, Universitatea de Stat din Comrat, coordonator instituțional al proiectului.

Autor:

...

...

...

„Toată lumea, dar când zic „toată lumea” am în vedere corpul academic, corpul didactic, corpul studențesc a conștientizat necesitatea realizării interculturale în zona de nord, zonă specifică prin prezența minorităților naționale – a conștientizat că acest lucru trebuie continuat și perfecționat”, ne-a spus Lora CIOBANU, dr., conf. univ., decanul Facultății de Științe ale Educației, Psihologie și Arte, USARB.

Autor:

Cele trei echipe la nivel regional au fost coordonate de profesori universitari entuziaști, buni profesioniști. Acestea vor fi completate cu alți specialiști, pentru a extinde și a aprofunda impactul proiectului.

„Suntem în etapa de planificare a fazei a II-a a proiectului și cadrele didactice, care au fost persoane de referință, persoane-resursă în prima fază a proiectului, vor avea posibilitatea să-și extindă orizontul lor profesional, să valorifice competențele interculturale achiziționate în prima fază la nivelul ciclul II universitar, la nivel de masterat. În fiecare echipă vor fi și persoane noi, vor fi cursuri noi, care vor avea un nivel academic sporit, dar și partea practică urmează să fie fortificată”, declară Viorica GORAȘ-POSTICĂ, dr. hab., prof. univ., expert proiect, PRO DIDACTICA, USM.

„Pentru etapa a doua a proiectului vom lucra cu încă patru universități, așa încât studenții de astăzi și viitorii pedagogi să promoveze educația interculturală, non-discriminarea, toleranța în rândul copiilor și tinerilor din întreaga Republica Moldova”, a conchis Natalia BALTĂ, coordonator național, reprezentant al Fundației pentru copii “Pestalozzi” din Elveția în Moldova.

Autor:

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal