Moldovenii trimit bani de peste hotare prin patru metode. Cardurile bancare emise în străinătate - o nouă formă de transfer

Moldovenii trimit bani de peste hotare prin patru metode. Cardurile bancare emise în străinătate - o nouă formă de transfer

Fiecare a patra familie din Moldova primește bani cu regularitate de la rudele de peste hotare. Totodată, o metodă nouă este utilizarea cardurilor bancare emise în străinătate pentru a transfera bani în țară. Datele au fost publicate de către economistul Veaceslav Ioniță, în urma unui sondaj realizat de CBX-AXA, la comanda IDIS Viitorul. Moldovenii utilizează tot mai intens cardurile bancare emise în străinătate pentru a transmite bani acasă

Sondajul a fost realizat în luna martie 2021, iar repondenții au fost rugați să spună dacă au rude peste hotare, dacă primesc bani de la ei și prin ce metode primesc banii.

Conform sondajului, 68% din respondenți sau 2/3 din familiile din Moldova declară că au rude peste hotare. Din cei care au rude peste hotare 34,3% sau 1/3 din ei au declarat că primesc cu anumită regularitate bani de peste hotare de la rudele lor.

Publicitate

Astfel, potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, se poate spune că peste 23% sau fiecare a patra familie din Moldova primește bani de peste hotare de la rudele lor cu anumită regularitate.

Remitențele reale în 2020 au fost de cel puțin 1.870 milioane USD

Din sondajul CBX-AXA, experții au constatat că transferurile oficiale, care sunt reflectate de Banca Națională a Moldovei reprezintă mai puțin de 80% din totalul transferurilor efectuate de moldoveni rudelor lor.

...

Totodată, expertul Veaceslav Ioniță susține că, potrivit analizei, volumul transferurilor în 2020 a fost de cel puțin 1.870 milioane USD, ceea ce este cu 380 milioane USD mai mult decât transferurile oficiale, care au fost de 1.487 milioane USD.

Șoferii de microbuze au adus în Moldova anul trecut cel puțin 180 milioane USD, bani care nu sunt reflectați în datele oficiale privind transferurile. Prin intermediul cardurilor emise în străinătate moldovenii au primit de peste hotare circa 110 milioane USD și prin intermediul rudelor și cunoștințelor peste 90 milioane USD.

Foto: ionita.md

Cardurile bancare emise în străinătate o formă nouă de transfer a banilor

Potrivit experților, ceva relativ nou este utilizarea cardurilor bancare emise în străinătate ca mijloc de transmitere a banilor. Astfel, moldovenii din străinătate deschid în țara lor de reședință un card bancar, pe care apoi îl transmit rudelor din Moldova. Apoi când vor să transmită bani acasă, ei pur și simplu pun bani pe contul cardului bancar emis în străinătate, iar cei din Moldova utilizează acest card după necesitate. În statistica Băncii Naționale aceste tranzacții sunt reflectate ca tranzacții cu carduri emise în străinătate și se presupune că sunt tranzacții efectuate de străini.

Autor:

...

...

...

Experții economici sunt de părere că tot mai activ în viața noastră intră cardurile bancare, inclusiv din direcții din care nici nu ne așteptam, iar cei de peste hotare utilizează tot mai activ cardul bancar ca modalitate de a trimite banii acasă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal